Hlavní obsah

Hyundai v Česku loni vyrobila rekordních skoro 360 tisíc aut

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní rok zažil loni závod automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Firma vyrobila 358 400 aut, což je nejvíce v historii společnosti v Česku. Meziročně zaznamenal závod nárůst výroby o 4,7 procent, což dělá 16 200 automobilů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Výroba aut v továrně Hyundai v Nošovicích

Článek

Nejúspěšnějším modelem roku 2016 v Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) bylo nejprodávanější SUV značky Hyundai Tucson, kterého v Nošovicích vyrobili 247 tisíc kusů.

Vozů modelu i30 druhé generace sjelo z výrobní linky více než 73 tisíc, kompaktního MPV ix20 vyrobili v Nošovicích téměř 34 tisíc a model i30 třetí generace, jehož výroba začala v polovině prosince, stihl závod vyprodukovat více než 4500 kusů.

„Auta se loni z nošovického závodu exportovala do 66 zemí. Ze Slezska putovala až na konec světa,“ podotkl mluvčí HMMC Petr Vaněk s tím, že nejvíce vozů zamířilo do Německa (téměř 45 tisíc), Velké Británie (více než 44 tisíc), Itálie (31,5 tisíce) a Španělska (30 tisíc).

Foto: Pavel Karban, Právo

Přesně 358 400 automobilů vyrobila loni nošovická automobilky Hyundai. Nejvíce vyráběným modelem byl Tucson.

Dodal, že onen „konec světa“ reprezentují francouzská zámořská území, jako například souostroví Nová Kaledonie v Tichém oceánu, Francouzská Guayna v Jižní Americe nebo ostrovy Martinique a Guadeloupe v Karibském moři, kam ale zamířilo jen poměrně malé množství aut.

„Na páté příčce se umístila Česká republika, k tuzemským zákazníkům se dostalo více než 16 200 aut, tedy přibližně 4,5 procenta celkové produkce,“ objasnil Vaněk.

Pro letošní rok plánují v HMMC, které zaměstnává 3346 osob, vyrobit opět 350 tisíc vozidel. „V průběhu roku se postupně objeví tři nové karosářské verze modelu Hyundai i30. Na jaře to bude kombík, v létě motoricky posílený sporťák „N“ a ke konci roku pak fastback s výklopnou zádí,“ upozornil Vaněk a poukázal, že letos skončí výroba modelu Hyundai ix20, který se v nošovickém závodě HMMC vyrábí od září 2010.

Reklama

Související články

Kvasiny vyrobily dvoumilióntou škodovku

Výrobní linku závodu Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku opustil v úterý jubilejní dvoumilióntý vůz značky Škoda. Šlo o první velké škodovácké SUV – Škodu...

Výběr článků

Načítám