Hlavní obsah

Kopřivnické Tatře se loni dařilo, vyrobila přes 1300 automobilů

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnice

Automobilka Tatra Trucks zvýšila meziročně výrobu o 56 procent. Loni tak kopřivnická firma vyrobila a zároveň i prodala 1326 automobilů. Letos chce Tatra produkci opět navýšit, zákazníkům plánuje dodat 1700 vozidel.

Foto: Tatra

Tatra Phoenix (Euro 6)

Článek

Loni Tatra poprvé od roku 2008 překročila symbolický výrobní milník tisíc vozidel. „Dokázali jsme zákazníkům z celého světa, že jsme schopni splnit jejich poptávku po unikátních tatrováckých vozidlech a podvozcích,“ uvedl generální ředitel společnosti Martin Bednarz s tím, že výroba probíhala až do konce roku. Poslední desítky nákladních aut se montovaly v týdnu mezi Vánoci a Silvestrem.

S růstem výroby počítá Tatra s nárůstem tržeb. „Vzroste i EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů – pozn. red.), která za rok 2016 bude atakovat hranici půl miliardy korun,“ nastínil ekonomický ředitel Radek Strouhal.

Výrobní i prodejní cíl Tatry pro letošní rok je 1700 automobilů. Firma pak považuje za reálné dodávat na světový trh zhruba dva tisíce vozidel ročně. „A to v segmentu speciálních užitkových automobilů a podvozků pro různé nástavby, u kterých je požadavek na vysokou odolnost a průchodnost terénem,“ podotkl mluvčí Tatry Andrej Čírtek.

Podle předsedy představenstva Petra Ruska však bude nárůst výroby v letošním roce náročnější, než tomu bylo v posledních dvou letech. Důvodem je očekávaný vývoj evropské ekonomiky. „Tatra ale má díky specifickému produktu a vysoké diverzifikaci trhů k dalšímu růstu dobré předpoklady,“ poukázal Rusek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám