Hlavní obsah

Koruna je k dolaru nejslabší od roku 2004

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurz koruny vůči dolaru v úterý odpoledne propadl na nejslabší úroveň od roku 2004. Dolar stál přes 26 korun. Vůči euru je dolar nejsilnější za 14 let.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru k euru

Článek

„Kurz české koruny vůči americkému dolaru oslabil na nejslabší úroveň od roku 2004 až k 26,10 koruny za dolar,” upozornila ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Ve středu ráno koruna podle údajů společnosti Patria vůči dolaru mírně posílila a prodávala se za 25,90. Ve směnárnách se dolar prodává kolem 26 korun. Čechům tak zdražily nákupy v internetových obchodech, které účtují dolary, či dovolené v dolarových destinacích.

Dolar posiluje od výhry Trumpa

Dolar začal výrazně posilovat po listopadovém zvolení republikánského kandidáta Donalda Trumpa prezidentem Spojených států. Za tímto růstem stojí očekávání, že Trumpova rozpočtová politika povede ke zvyšování úrokových sazeb a že jeho plánované výdaje na infrastrukturu přispějí ke zrychlení tempa růstu americké ekonomiky.

Americké měně se podle Steckerové daří díky dobré kondici tamní ekonomiky, očekávanému zvyšování úrokových sazeb a plánovaným fiskálním stimulům. Vůči euru dolar vyšplhal na čtrnáctileté maximum 1,0342.

„Dolar se vůči euru v průběhu prvního čtvrtletí pravděpodobně přiblíží k paritě, zatímco kurz české koruny vůči euru bude přibitý u kurzového závazku. Vůči americkému dolaru tak bude česká měna v následujících týdnech nejspíš ještě více ztrácet. Zvrat by mělo přinést až zrušení kurzového závazku, které očekáváme ve druhém čtvrtletí příštího roku,” dodala Steckerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám