Hlavní obsah

ČNB začne dohlížet i na mikropůjčky. Nebankovní společnosti potřebují licenci

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohled nad celým trhem se spotřebitelskými úvěry, a to včetně nebankovních společností, bude od letošního prosince vykonávat Česká národní banka (ČNB). Začíná platit zákon o spotřebitelském úvěru, který zavádí licence pro nebankovní poskytovatele spotřebitelských úvěrů a mění pravidla a možnosti předčasného splácení hypoték, uvedl v úterý mluvčí ČNB Marek Zeman.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„ČNB dosud dohlížela na dodržování pravidel ochrany spotřebitele na finančním trhu v oblasti spotřebitelských úvěrů pouze ve vztahu k úvěrovým institucím, jež disponovaly příslušnou licencí. Od začátku prosince 2016 však začne postupně přebírat dohled i nad nebankovními poskytovateli spotřebitelských úvěrů,” řekl mluvčí centrální banky.

Nový zákon zavádí pravidlo, že úvěry bude moci spotřebitelům vedle bank, spořitelních a úvěrových družstev a osob s povolením podle zákona o platebním styku dále poskytovat pouze osoba, která bude mít licenci ČNB. Ta bude platit vždy na pět let.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

K získání oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru musí žadatel splnit několik podmínek, uvedl člen bankovní rady ČNB Tomáš Nidetzký.

„Například důvěryhodnost, odborná způsobilost nebo počáteční kapitál. Dále bude nutné splnit některé požadavky na výkon činnosti, jako je například nastavení zákonných pravidel odměňování, postupů pro posuzování úvěruschopnosti spotřebitele nebo pravidel pro jednání se spotřebiteli v prodlení,“ upřesnil Nidetzký.

Současní poskytovatelé mají na žádost tři měsíce

Žádosti o povolení mohou společnosti podávat na ČNB od 1. prosince, a to pouze elektronicky.

„Osoby doposud oprávněné poskytovat spotřebitelské úvěry na základě živnostenského oprávnění mohou provozovat tuto činnost do doby, než ČNB rozhodne o jejich žádosti, nejdéle však do 18 měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona,” dodal Zeman.

Podmínkou je, že tato žádost bude podána do tří měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona, tedy do konce února 2017. Marným uplynutím těchto lhůt oprávnění k poskytování spotřebitelského úvěru zanikne.

Zákon má posílit postavení spotřebitele

Nový zákon o spotřebitelském úvěru současně zpřísňuje podmínky pro poskytování úvěrů, zvyšuje odpovědnost poskytovatelů úvěrů a posiluje postavení spotřebitelů.

Poskytovatel jakéhokoliv spotřebitelského úvěru, včetně hypotečního, je ze zákona povinen posoudit  zejména schopnost spotřebitele splácet sjednané pravidelné splátky spotřebitelského úvěru, a to na základě porovnání příjmů a výdajů spotřebitele a způsobu plnění dosavadních dluhů.

Nová úprava se bude vztahovat na všechny typy úvěrů, zápůjček a odložených plateb, a to včetně tzv. „mikropůjček“, tedy půjček do pěti tisíc korun.

Související téma:

Mění se i podmínky předčasného splacení hypotéky. Nově bude možné v určitých situacích splatit celý úvěr, nebo alespoň jeho část, bez sankcí. Dochází také k regulaci a omezení výše pokuty za pozdní splácení.

Reklama

Související články

Mikropůjčky už bez licence nebudou

Tisíce podnikavců, kteří často jen z obýváků na základě živnostenského oprávnění vydělávali na úrocích při poskytování krátkodobých nebankovních půjček, zřejmě...

Výběr článků

Načítám