Hlavní obsah

Britské domácnosti přišly o 38 biliónů. Kvůli brexitu, tvrdí Credit Suisse

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské domácnosti jsou v důsledku referenda o brexitu v součtu o jeden a půl biliónu dolarů (zhruba 38 biliónů korun) chudší. Vyplynulo to z analýzy banky Credit Suisse, na kterou upozornil server CNN Money. Hlavním důvodem zchudnutí je pád libry, která po referendu o brexitu ztratila 15 procent hodnoty.

Foto: Neil Hall, Reuters

Průměrná britská domácnost za poslední rok zchudla o 10 procent, tvrdí Credit Suisse.

Článek

Průměrná britská domácnost za poslední rok zchudla o 10 procent, tvrdí Credit Suisse. Banka do jmění domácnosti zahrnuje i finanční investice nebo nemovitosti a odečítá od něj dluhy. Více než britské domácnosti zchudli už jen Mexičané, Egypťané, Ukrajinci a Argentinci.

Británie dopadla špatně i v nedávném srovnání měn s americkým dolarem. V něm hůře než libra dopadla už jen nigerijská naira, jež se meziročně propadla téměř o 35 procent. V žebříčku na tom bylo lépe i argentinské peso, egyptská libra a mexické peso. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Vítězové a poražení proti dolaru

Ne všichni to však vidí černě. „Paradoxně by ale slabá měna měla britské ekonomice v delším horizontu pomoci, protože slabá domácí měna je výhodná pro exportéry,” domnívá se analytik Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

Ekonomický výhled je podle Credit Suisse nejistý

Vzhledem k tomu, že stále není jasné, jak přesně bude brexit vypadat, je ekonomický výhled Velké Británie podle Credit Suisse zatím velmi nejistý. Otázkou je, zda Británie zůstane v Evropském hospodářském prostoru, tedy na společném trhu, nebo dojde k takzvanému „tvrdému brexitu“.

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Bankéři však minulý týden zmírnili předchozí varování. Většinu pracovních míst prý zachovají i po brexitu. Koncern Nestlé zase slíbil, že do roku 2020 vytvoří na Britských ostrovech tři tisíce nových pracovních míst. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Ještě dříve původně skeptická automobilka Nissan ujistila veřejnost o zachování pracovních míst v britském Sunderlandu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám