Hlavní obsah

Trumpem posílený dolar míří k paritě s eurem, věří obchodníci

Novinky, bož

Hodnota eura by v roce 2017 mohla klesnout pod jeden dolar, napsal v úterý server Bloomberg. Dolar posílený zvolením Donalda Trumpa do úřadu prezidenta USA by mohl vůči euru posílit na nejvyšší hodnoty od roku 2002. Euro se v úterý prodávalo za 1,077 dolaru.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Od Trumpova vítězství americký akciový index Dow Jones překonal historický rekord a posiluje i dolar.

Článek

Parity s eurem dosáhl dolar naposledy v červenci 2002. Podle obchodníků existuje 45procentní šance, že kurzu k euru 1:1 dosáhne do konce roku 2017. Společnost Ebury obchodující s měnami předpokládá, že k paritě dojde už v prvním čtvrtletí. Největší německá investiční banka Deutsche Bank předpokládá, že hodnota eura v roce 2017 klesne pod jeden dolar.

Dolar v posledních dnech nečekaně posiloval – v rozporu s předvolebními předpověďmi, které čekaly, že na zvolení Trumpa prezidentem zareaguje opačným způsobem.

Trhy na Trumpa v první chvíli skutečně zareagovaly šokem. Krátce se propadly akciové indexy i dolar. [celá zpráva] Od té doby však americký index Dow Jones dosáhl historického rekordu a posiluje i dolar. [celá zpráva]

Historicky si dolar proti euru vedl nejhůře v červenci 2008, kdy poměr dosáhl 1,599 dolaru za euro. Naopak euro se vůči dolaru nejvíce propadlo na konci října 2000, kdy stálo 0,8252 dolaru. V roce 2015 se kurz eura pohyboval kolem hodnoty 1,1 USD za euro.

Reklama

Výběr článků

Načítám