Hlavní obsah

Britská ekonomika překonává očekávání a roste. Navzdory obavám z brexitu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská ekonomika překonala očekávání analytiků a hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí vzrostl o půl procenta. Informoval o tom server Bloomberg. Ekonomové přitom podle serveru předpovídali růst pouze o 0,3 procenta.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Oxford Street v Londýně

Článek

Britský HDP však rostl o trochu pomaleji než v předchozím čtvrtletí, kdy zaznamenal růst o 0,7 procent. Nejvíce rostly (0,8 procenta) služby. V meziročním srovnání HDP rostl dokonce o 2,3 procenta.

Zpráva přichází v těžkém období, kdy se libra dostala na více než třicetiletá minima v reakci na rozhodnutí voličů vystoupit z EU. Britská měna zaznamenala meziročně větší propad než argentinské peso. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Vítězové a poražení proti dolaru

Ve čtvrtek dopoledne si ale libra v poměru k dolaru o půl procenta polepšila právě v reakci na zprávy o výkonu britské ekonomiky.

„Základy britské ekonomiky jsou silné,“ reagoval na informaci ministr financí Philip Hammond. „Blížíme se k období vyjednávání s EU a jsme odhodláni vyjednat nejlepší možný výsledek pro domácnosti i podniky,“ dodal.

Nejistota kolem přístupu bank na evropský trh

Na začátku týdne šéf Britské bankovní asociace (BBA) Anthony Browne varoval, že největší banky se chystají odejít z Británie už na začátku roku 2017. Důvodem je, že v případě takzvaného tvrdého brexitu by přišly o takzvaná passportingová práva. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Vláda premiérky Theresy Mayové podle listu Financial Times zvažuje po brexitu možnost odvádět miliardy liber do rozpočtu EU, díky čemuž by si měly britské banky tato práva udržet. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Výběr článků

Načítám