Hlavní obsah

Mezinárodní banky odejdou ještě před brexitem, varuje šéf Britské bankovní asociace

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší banky se připravují k odchodu z Velké Británie na začátku roku 2017. Vede je k tomu nejistota způsobená zatím nejasnou podobou brexitu. Uvedl to šéf Britské bankovní asociace (BBA) Anthony Browne pro list Guardian. Mezinárodní banky mají v Británii často své evropské sídlo.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Podle Browna si banky nemohou dovolit čekat do poslední chvíle.

Článek

„Většina mezinárodních bank má v současnosti projektové týmy, které zjišťují, které operace je třeba přesunout,“ tvrdí Browne.

Banky se obávají ztráty takzvaných passportingových práv, která jim umožňují volné provozování aktivit po celé EU. Premiérka Mayová totiž v poslední době naznačovala, že se přiklání k variantě takzvaného tvrdého brexitu, aby si Británie zajistila kontrolu nad migrací.

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Banky si nemohou dovolit čekat do poslední chvíle, domnívá se Browne. Mnoho menších bank prý plánuje, že zahájí přesun ještě před letošními Vánocemi. Větší banky by se pak mohly stěhovat v prvním čtvrtletí příštího roku.

Jde i o desetitisíce pracovních míst

Podle Browna má obchod britských bank se zahraničím v současnosti hodnotu 20 miliard liber ročně. Šéf BBA předpokládá, že Británie přijde až o 70 tisíc pracovních míst ve finančním sektoru.

Šéf německé centrální banky a člen rady Evropské centrální banky (ECB) Jens Weidmann už v září varoval, že pokud Británie v rámci odchodu z Evropské unie opustí i Evropský hospodářský prostor (EHP), banky sídlící v Británii přijdou o takzvaná passportingová práva, která jsou nutná k působení na jednotném evropském trhu. [celá zpráva]

Vláda premiérky Theresy Mayové podle listu Financial Times zvažuje po brexitu odvádět miliardy liber do rozpočtu EU, díky čemuž by si měly britské banky tato práva udržet. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Výběr článků

Načítám