Hlavní obsah

Ropa od začátku srpna zdražila o pětinu, pocítí to i čeští řidiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové ceny ropy v pátek pokračují v růstu, severomořský Brent v průběhu obchodování v Asii vystoupil nad 51 dolarů za barel a pohybuje se kolem nejvyšší hodnoty za posledních osm týdnů. Od začátku srpna ceny vzrostly o více než 20 procent. Obchodníci doufají, že velcí producenti se dohodnou na opatřeních, která podpoří další růst ceny.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Těžba ropy v Kalifornii (ilustrační foto)

Článek

Americká lehká ropa WTI v pátek zdražila na 48,75 dolaru za barel.

Ceny ropy na začátku měsíce klesly až ke 40 dolarům za barel, pak se ale vrátily k růstu, který v posledních dnech akceleroval. Trh oživuje od chvíle, kdy saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih řekl, že členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) budou v rámci zářijového neoficiálního zasedání jednat s nečlenskými zeměmi o krocích na podporu cen.

Analytici nicméně varují, že růst z posledních dnů je příliš výrazný. Zůstávají vesměs skeptičtí a nevěří, že jednání mezi kartelem OPEC a dalšími předními producenty o omezení nadprodukce povede ke snížení dodávek na trh. Saúdská Arábie dokonce naznačila, že tento měsíc možná zvýší těžbu na nový rekord.

Zdražení pocítí i čeští motoristé

"Někteří se domnívají, nebo přesněji doufají, že OPEC může přijít s plánem na podporu cen na neoficiálním zasedání, které se bude konat příští měsíc. My ale pochybujeme, že se tak stane," řekl agentuře Reuters analytik Forex.com Fawad Razaqzada.

V uplynulém týdnu benzín a nafta v Česku dál zlevnily,  s určitým zpožděním by se ale měl růst cen ropy projevit.

"V nejbližším týdnu očekáváme u čerpacích stanic postupně obnovení růstu cen pohonných hmot. Do konce srpna by benzín i nafta mohly zdražit až o 60 haléřů na litr," řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Reklama

Související články

Cena benzínu i nafty dál klesá

Benzín i nafta u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu dál zlevnily shodně o 11 haléřů. Litr Naturalu 95 stál ve středu průměrně 28,98 koruny, nafta se...

Výběr článků

Načítám