Hlavní obsah

Británie díky brexitu podstatně ušetří na nových úvěrech

– Londýn

Čtvrteční aukce nových britských státních dluhopisů se setkala s nejsilnějším zájmem investorů za tři a půl roku. Vláda v Londýně díky tomu podstatně ušetří, protože za desetiletý úvěr 2,25 miliardy liber (71 miliard Kč) zaplatí téměř polovinu toho, co zaplatila před pouhými dvěma měsíci.

Foto: © Sukree Sukplang / Reuters, Reuters

Britská libra

Článek

Díky přesunu investorů k bezpečným státním dluhopisům po referendu o odchodu Británie z Evropské unie klesají vládní náklady na nové úvěry řadě vyspělých zemí a Británie není v tomto ohledu výjimkou.

Poptávka investorů po emisi desetiletého „giltu”, jak se britským státním dluhopisům říká, překročila nabídku 2,33krát, uvedl vládní úřad pro správu státního dluhu.

Na předešlé aukci téhož dluhu na počátku května tento poměr činil 1,79. Čtvrteční výsledek aukce byl z hlediska poměru poptávky k nabídce nejvyšší od ledna 2013.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky referenda jednotlivých zemí o odchodu z EU

Pokles na rekordní minima 

Dluhopis se prodal s výnosem 0,912 procenta. Přede dvěma měsíci výnos v aukci stejného bondu dosáhl 1,656 procenta.

Výnos desetiletých britských dluhopisů na sekundárním trhu tento týden klesl až na rekordní minimum 0,731 procenta. Proti 23. červnu, kdy se konalo referendum o takzvaném brexitu, tento výnos klesl zhruba na polovinu.

Na rekordní minima se propadly i výnosy britských 20letých a 30letých dluhopisů.

Výnosy bezpečných dluhopisů Německa, Británie, USA nebo Japonska klesají na rekordní minima od konce předminulého týdne v reakci na výsledek britského referenda. Silnou poptávku po dluhopisech vyvolávají obavy z hospodářských důsledků odchodu Británie z EU.

Reklama

Související články

Libra klesla k dolaru na nové minimum

Britská libra ve středu na devizových trzích pokračuje v propadu, vůči dolaru prolomila hranici 1,3 USD a sestoupila až na 1,2798 USD, tedy nové minimum za...

Výběr článků

Načítám