Hlavní obsah

Řada britských firem přestane po brexitu nabírat zaměstnance

Novinky, Tomáš Volf

Zhruba čtvrtina britských firem plánuje kvůli v referendu schválenému odchodu Velké Británie z EU zmrazit nábor nových zaměstnanců, některé firmy chtějí dokonce propouštět. Vyplývá to z průzkumu mezi britskými manažery pro podnikatelské sdružení Institute of Directors (IoD), informuje BBC.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Jsme venku, oznámoval v pátek na titulní straně večerník London Evening Standard.

Článek

Z tisícovky dotazovaných manažerů čtvrtina uvedla, že zastaví nábor, k propouštění hodlá přistoupit pět procent firem. Asi třetina společností hodlá pokračovat v přijímání zaměstnanců stejným tempem, jako dosud.

Dvě třetiny firem uvedly, že schválený brexit bude mít na jejich podnikání negativní dopad.

”Šéfové firem jsou velmi, velmi znepokojení. Skoro polovina z nich počítá s tím, že další členské státy budou chtít Británii vytrestat,“ řekl šéf IoD Simon Walker.

Pocítí to všechny obory

Podle něj si ti, kteří hlasovali pro brexit, neuvědomili, že hlasují pro „ústavní a ekonomický chaos“.

„Není čas plakat nad rozlitým mlékem. Musíme doufat, že se s tím firmy vyrovnají, ale bude to znamenat ztrátu míst a pomalejší růst na celkem dlouho, zřejmě to zasáhne všechny obory,“ dodal.

Problém by se tak mohl týkat i Čechů, kterých v Británii pracují podle odhadů dočasně nebo dlouhodobě desítky tisíc.

Britský ministr financí George Osborne v pondělí přispěchal na tiskové konferenci s ujištěním, že britská ekonomika je dost silná a tuto výzvu zvládne. [celá zpráva]

Naopak Osborneův labouristický předchůdce Alistair Darling obavy z nadcházejícího vývoje neskrývá. "Nemáme žádnou vládu, žádnou opozici a ti, kteří nás do těchto problémů dostali, utekli," řekl Darling s tím, že se nyní obává více než během hospodářské krize v roce 2008. Nynější nejistota podle něj pravděpodobně zemi velmi poškodí.

Přístup na jednotný trh

"Jak jsme se mohli takhle rozhodnout a nemít žádný plán pro budoucnost?" pozastavil se Darling. Kritizoval také někdejšího starostu Londýna a hlasitého zastánce brexitu Borise Johnsona, že k referendu o EU přistupoval jako ke hře.

"Klíčové je, abychom si udrželi přístup na jednotný evropský trh. Ať se nám to líbí nebo ne, naši ekonomiku utvářel tento přístup přes čtyřicet let, a kdybychom o něj přišli, byla by to katastrofa,“ řekl v neděli britský ministr zahraniční Philip Hammond.

Dodal, že se zřejmě zastaví příliv zahraničních investic do Británie, protože mezinárodní firmy teď budou vyčkávat, jak země situaci vyřeší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám