Hlavní obsah

Konec Evropy mnoha měn? Juncker chce využít brexit pro rozšíření eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce nynější situace po brexitu využít k tomu, aby se urychleně rozšířila eurozóna a eurem se platilo ve všech členských zemích Evropské unie. Zároveň chce co nejrychleji zahájit proces vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Napsal to v pondělí německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvoláním na Junckerovo okolí.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„Evropská unie mnoha měn by měla skončit,“ zní z okolí předsedy Evropské komise.

Juncker přitom ještě vloni v listopadu podpořil projekt dvourychlostní Evropy. Tehdy řekl, že Unie musí umožnit různou míru sdílení společné politiky.

"Myslím, že nakonec nebude možné, aby 33, 34 nebo 35 zemí postupovalo stejně rychle, se stejným úsilím a stejným směrem," prohlásil tehdy Juncker. EU měla do brexitu osmadvacet členů. Většinu unijních regulí převzaly Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Island, které ale členy EU nejsou.

"Jednoho dne musíme přehodnotit evropskou architekturu," řekl tehdy Juncker. "Jedna skupina zemí bude ve všech věcech postupovat společně, zatímco ostatní se budou pohybovat po oběžné dráze odlišné od centra," dodal.

Dombrovskis nahradí Hilla dlouhodobě

Evropská komise podle informací Frankfurter Allgemeine Zeitung počítá s tím, že eurokomisař Valdis Dombrovskis, který na postu komisaře pro finanční stabilitu, služby a kapitálovou unii nahradil Brita Jonathana Hilla, v pozici zůstane dlouhodobě.

Nástupce Hilla, který rezignoval kvůli brexitu, by pak měl dostat zcela nevýznamný post.

Reklama

Výběr článků

Načítám