Hlavní obsah

Miliardář Tykač chce koupit OKD

Novinky, tov, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Finančník Pavel Tykač nabídl, že koupí černouhelnou společnost OKD. Je součástí skupiny, kterou kromě něj tvoří odboráři a podnikatel René Holeček. OKD je v současnosti v úpadku. Cenu, za niž je ochotna firmu odkoupit, skupina nezveřejnila.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

„Je tam návrh pana Tykače, že by také převzal OKD,“ řekl Novinkám ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) po jednání pracovní skupiny, která v pondělí v Praze řešila situaci ve firmě.

„Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu ve spolupráci se Sdružením hornických odborů iniciovaly vznik skupiny, která nabídla stávajícím majitelům odkup jejich akcií OKD. Skupina má zájem i o jejich pohledávky za OKD. Součástí skupiny jsou - vedle odborového svazu - majitel mosteckých dolů Pavel Tykač a podnikatel René Holeček,“ stojí v tiskové zprávě hornických odborů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle Mládka řekl, že pracovní skupina nebude Tykačovu nabídku vyhodnocovat. „Je to otázka pro insolvenčního správce. Vláda se tím bude zabývat. Ta nabídka je velmi obecná,“ dodal ministr.

Dluží státu na pojistném

Sdělil také, že stát se stal jedním z věřitelů OKD. „Ze sociální správy přišla informace, že OKD platilo sociální pojištění a platby zaměstnanců jenom zčásti. Tímto se český stát stává také věřitelem OKD a přihlásí se o pohledávku,“ řekl Mládek. Jedná se podle něj o částku zhruba 70 miliónů korun.

„Je zřejmé, že stát vstupuje jako věřitel do celé situace,“ přidal se odborový předák Josef Středula. Není podle něj jasné, jak to bude s výplatou za měsíc květen. „Ta výplata být musí. Může se potom stát, že protesty budou částečně nekontrolovatelné,“ varoval Středula.

OKD na sebe na začátku května podala insolvenční návrh. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun. Nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě vyhlásil úpadek firmy. [celá zpráva]

Do insolvenčního řízení se už se svými pohledávkami přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

Pavel Tykač je podle časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem, jeho majetek se odhaduje na 31 miliard korun. Vlastní skupinu Czech Coal, která těží hnědé uhlí v severních Čechách.

René Holeček je jedním z původních privatizátorů Třineckých železáren. Ovládá Českou zbrojovku Uherský Brod. Vlastní pětinový podíl v železničním dopravci AWT, které vozí mimo jiné i uhlí OKD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám