Hlavní obsah

Růžový diamant lámal rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Za 30,8 miliónu švýcarských franků (750 miliónů Kč) se v Ženevě vydražil růžový diamant zařazený do špičkové kategorie „fancy vivid”. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na aukční síň Sotheby's, která dražbu pořádala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Růžový diamant lámal rekordyVideo: Reuters

 
Článek

Diamant Unique Pink (Jedinečný růžový) o váze 15,38 karátu a ve tvaru hrušky je vsazený do prstenu. Nalezen byl před pěti lety v Jihoafrické republice. Byl hlavní položkou aukce diamantů a původně se odhadovalo, že by mohl být prodán až za 38 miliónů franků (925,5 miliónu Kč).

Diamanty v kategorii „fancy vivid” jsou ty, které mají nejvyšší možnou koncentraci dané barvy.

Totožnost asijského kupce, který kámen vydražil telefonicky, ani prodejce zveřejněna nebyla.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Diamant Unique Pink

Dražební rekord při prodeji růžového diamantu drží podle agentury AP Graff Pink, který se v roce 2010 prodal za v přepočtu 1,1 miliardy Kč.

 Dražba modrého diamantu

Největší čirý modrý diamant na světě by se ve středu v Ženevě mohl vydražit za více než miliardu korun. Alespoň s tím počítají odhady, podle nichž má diamant Oppenheimer Blue o váze 14,62 karátu cenu až 45 miliónů dolarů (téměř 1,1 miliardy korun).

Diamant, který bude dražit síň Christie's, je pojmenován po Philipu Oppenheimerovi, jehož rodina kdysi ovládala firmu De Beers, největšího producenta diamantů na světě.

Z 200 000 vytěžených diamantů je pouze jeden modrý a jen jedno procento ze 462 modrých diamantů má stejně jako Oppenheimer Blue barvu označovanou jako 'Fancy Vivid'. Ta má středně až tmavě modrý tón a vysokou až nejvyšší sytost, což je jeden z důvodů vysoké odhadované ceny kamene Oppenheimer Blue.

Nejdražší diamant vůbec - dvanáctikarátový modrý Blue Moon - se vydražil loni v listopadu za v přepočtu 1,2 miliardy Kč. Koupil ho hongkongský podnikatel Joseph Lau jako dárek pro svou sedmiletou dceru a vzápětí ho přejmenoval na Blue Moon of Josephine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám