Hlavní obsah

Bohatí by měli platit větší daně, překvapivě prohlásil Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta miliardář Donald Trump podpořil zvýšení daní bohatým. Nedávno přitom chtěl daně i pro nejbohatší snižovat. Zároveň se nebrání růstu minimální mzdy. Řekl to v nedělním rozhovoru s televizní stanicí NBC.

Foto: Chris Tilley, Reuters

Donald Trump

Článek

Trump již dříve do svých daňových plánů během kampaně zahrnul úlevy pro střední třídu a chudé. Jak ale upozorňuje server Politico, jeho předchozí daňové návrhy počítaly i s poměrně výrazným snížením zdanění těch nejbohatších - mezi které patří i on sám.

"Upřímně si myslím, že pro bohaté půjdou (daně) nahoru, vlastně, určitě by měly vzrůst," řekl NBC Trump, jenž některými nápady popuzuje konzervativní část Republikánské strany.

Dodal, že o jeho daňových plánech se ještě bude jednat. Naznačil, že snížení daní pro všechny by jen těžko prosazoval přes opozici Demokratů.

„Když dojde na vyjednávání, mám větší obavy o střední třídu než o bohaté,“ prohlásil Trump.

Minimální mzda státům

Již v září zveřejnil plán daňové reformy, která má zjednodušit americký daňový systém redukcí počtu pásem. Úplně zproštěni povinnosti platit federální daně by podle něho byli lidé s ročními příjmy do 25 tisíc dolarů (600 tisíc korun). Pro střední příjmovou třídu by měly daně rovněž klesnout.

Trump v neděli také prohlásil, že se nebrání zvýšení minimální mzdy. „Nevím, jak se dá žít za 7,25 dolaru (171 korun) na hodinu (minimální federální mzda),“ řekl.

Dodal ale, že by určení minimální mzdy raději ponechal v pravomocích jednotlivých amerických států. V Kalifornii například chystají referendum o postupném zvýšení minimální mzdy na 15 dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Trump shání podporu i peníze

Donald Trump, který bude na podzim bojovat s demokraty o post prezidenta USA, začal hledat cesty k usmíření se špičkami Republikánské strany a hlavně s velkými...

Výběr článků

Načítám