Hlavní obsah

Trump shání podporu i peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Donald Trump, který bude na podzim bojovat s demokraty o post prezidenta USA, začal hledat cesty k usmíření se špičkami Republikánské strany a hlavně s velkými a tradičními stranickými sponzory. Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan jej ale zatím podpořit nechce.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Donald Trump

Článek

Ryan řekl ve čtvrtek televizi CNN, že Trumpa zatím nepodpoří. Kandidát by podle něj měl stranu sjednocovat. Podle Ryana by si republikáni přáli, aby se Trump choval jako „vlajkonoš” strany, který sjednocuje všechna politická křídla republikánů.

Šéf Sněmovny reprezentantů řekl, že by byl rád, kdyby mohl Trumpa podpořit: „V této chvíli k tomu ale nejsem připraven, ještě jsem k tomu nedospěl.”

Za Trumpa se nepostavili ani otec a syn Bushové, bývalí republikánští prezidenti.

Boj o peníze

Trump ve čtvrtek jmenoval Stevena Mnuchina, šéfa velké investiční skupiny Dune Capital, finančním ředitelem své kampaně. Jeho hlavním úkolem bude zajistit dostatečný finanční tok ve volebním boji, který 8. listopadu vyvrcholí celostátním hlasováním. Vedení Trumpovy kampaně se má sejít se špičkami republikánů, aby dohodli spolupráci při shromažďování finančních příspěvků.

„Movití sponzoři ale musejí mít jistotu, že Trump bude seriózním kandidátem a nepodvede je,” řekl AP republikánský funkcionář Charlie Spies.

Miliardář Trump si dosud kampaň financoval většinou z vlastních prostředků. Podle AP je mu ale jasné, že k zajištění stamiliónů dolarů pro půlroční souboj s Clintonovou by musel bez pomoci sponzorů část svého majetku prodat, do čehož chuť nemá.

Trump sice slíbil, že do kampaně investuje „podstatnou sumu peněz”, ale zároveň bude usilovat o příspěvky dárců.

Obracet se k cizím lidem s žádostí o finanční podporu je navíc pro Trumpa nezvyklá novinka. V dosavadní kampani shromáždil touto cestou jen asi 12 miliónů dolarů, a to po malých částkách od řadových Američanů přes internet.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Paul Ryan při projevu

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Jeho pravděpodobná soupeřka si v hromadění volebních fondů vede mimořádně zdatně. Clintonová zatím získala 187 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám