Hlavní obsah

Zelená nafta bude i pro živočišnou výrobu, rozhodla vláda

Novinky, zpe
Praha

Zelená nafta se rozšíří i pro zemědělce v živočišné výrobě. Novelu zákona o spotřebních daních v pondělí schválila vláda. Zavedení vratky na daň z pohonných hmot vyjde ročně státní kasu na 385 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Vládní strany se k tomuto kroku zavázaly v koaliční smlouvě. Daňové zvýhodnění v současné době platí pouze pro rostlinnou výrobu. Vratka bude u živočišné výroby ve stejné výši.

Nárok na uplatnění vratky nyní mají vinaři, ovocnáři či pěstitelé zeleniny. Dostávají 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí. Zdroj: ČTK

„Vláda pokračuje v podpoře zemědělců, dnes jsme schválili novelu zákona o spotřebních daních, zavádějící tzv. zelenou naftu i pro zemědělce a zabývající se živočišnou výrobou. Podle dnes schválené novely by od 1. července 2016 mohla být výše nároku na vrácení spotřební daně 4380 korun na tisíc litrů nafty,“ komentoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zelenou naftu v roce 2012 v rámci úsporných opatření zrušila vláda Petra Nečase (ODS), v níž byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Zemědělci poté protestovali tak, že na řadě míst svými jízdami zpomalovali dopravu na silnicích. Kabinet následně rozhodnutí zmírnil a vratku snížil z původních 60 na 40 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám