Hlavní obsah

Reálné mzdy Němcům rostou nejrychleji za sedm let

Reálné mzdy v Německu se v loňském roce zvýšily o 2,4 procenta a zaznamenaly nejvýraznější nárůst od roku 2008. Oznámil to ve čtvrtek spolkový statistický úřad. Nárůst byl ale menší, než úřad minulý měsíc odhadoval.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nominální úroveň mezd v Německu vzrostla o 2,7 procenta. Roční míra inflace, po jejímž odečtu vyjde údaj o reálných mzdách, činila 0,3 procenta.

Úřad původně odhadl, že mzdy se loni zvedly o 2,5 procenta, což by bylo nejprudší tempo od roku 1992. Nominální růst mezd podle původního odhadu činil 2,8 procenta.

Konkrétní výši průměrných mezd v eurech spolkový statistický úřad neuvádí. V roce 2014 byla průměrná čistá mzda v Německu 2183 eur (59 tisíc korun).

Spotřeba místo exportu

Silný růst reálných mezd tlačí v Německu vzhůru soukromou spotřebu. Ta se stala hlavním motorem růstu německé ekonomiky místo tradičního tahouna, jímž byl donedávna export.

Německá vláda začátkem loňského roku zavedla minimální hodinovou mzdu 8,5 eura (230 korun), což podpořilo kupní sílu domácností s nízkými příjmy. Při čtyřicetihodinovém pracovním týdnu je to v přepočtu asi 37 500 korun.

Příznivá ekonomická situace navíc povzbudila odbory, aby tlačily podniky k výraznému zvyšování mezd.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se loni zvýšil o 1,7 procenta. Jeho růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám