Hlavní obsah

Horníci z Dolu Paskov vyhlásili stávkovou pohotovost

– Paskov • Aktualizováno

Na více než dva měsíce, do 30. dubna, vyhlásili v úterý ráno horníci z Dolu Paskov stávkovou pohotovost. Důvodem jsou kroky vedení těžební společnosti OKD směřující k trvalému uzavření dolu.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov ve Staříči na Frýdecko-Místecku

Článek

„Jsou bohužel vedeny bez rozhodnutí představenstva OKD o definitivním uzavření Dolu Paskov, které je podmínkou pro vznik uplatnění práv zaměstnanců ze sociálního programu,“ nastínil předseda odborů na Dolu Paskov Rostislav Palička. Dodal, že cílem odborářů je vyřešit situaci sociálně smírnou cestou do konce dubna.

„V tomto čase už bude nutné řešit zaměstnance úseků příprav a ostatních návazných činností,“ upozornil.

Pracovní atmosféra se zhoršuje

Palička potvrdil, že pokud firma do 30. dubna neobnoví stávající sociální program nebo neuzavře dohodu o jiné formě uspokojení odůvodněných požadavků zaměstnanců, podstoupí horníci další kroky, případně vstoupí i do stávky.

„Zaměstnanci pracují na Paskově už od roku 2013 v naprosté nejistotě a pracovní atmosféra mezi lidmi se stále zhoršuje. Proto žádáme vedení a představenstvo OKD o urychlené řešení situace,“ vyzval odborový předák zaměstnavatele.

Levné uhlí

Majitel OKD, firma NWR, se potýká s vysokými dluhy a nízkými cenami uhlí. Nerentabilní Důl Paskov plánovala NWR uzavřít v roce 2016 již před dvěma lety. Po jednání se tehdy s vládou dohodla na prodloužení provozu o tři roky, přičemž stát přispěje 600 milióny korun na sociální programy horníků při řízeném útlumu.

Jenže tato dohoda byla podmíněna tím, že cena uhlí neklesne pod 110 dolarů na tunu, což se stalo. Stát se nyní snaží vyjednat s NWR dohodu novou.

Generální ředitel OKD Dale Ekmark na začátku měsíce v Karviné řekl, že OKD do tří let propustí polovinu zaměstnanců, tedy 5000 až 6000 lidí. Ministerstvo průmyslu v pondělí uvedlo, že vedení OKD tuto informaci vzalo zpět a nové číslo oznámí do měsíce. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v OKD pracuje asi 12 000 lidí.

Převis nabídky černého uhlí na trhu je celosvětový problém. Tisíce dolů chce proto v příštích letech uzavřít i například Čína.

Reklama

Související články

NWR chce zavřít Důl Paskov už příští rok

Těžební společnost NWR, která je majitelem černouhelné firmy OKD, navrhla uzavření Dolu Paskov už na konci příštího roku. Dohoda se státem, podmíněná cenami...

Výběr článků

Načítám