Hlavní obsah

UKRADEN3 nebo VANILKA1. První žadatelé dostávají své značky na přání

Právo, Novinky, tov, ib, vor, orh, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O značky na přání si v Česku v minulých dvou týdnech zažádalo přes dva tisíce lidí. Čtyři stovky tabulek s textem na přání jsou už k vidění v silničním provozu. Úřady zaregistrovaly třeba značky N0STRESS či TYBRZD0. Vyplývá to z informací ministerstva dopravy a vyjádření magistrátů.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo

Vizualizace nové SPZ

Článek

Mezi nejpopulárnější texty značek na přání patří podle ministerstva dopravy křestní jména a příjmení, názvy firem, číselné řady jako například 11111111, 22222222, uvedl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Výjimkou nejsou ani zdrobněliny, lidé si nechali registrovat například značky "DR0BEK01" nebo "KUZLATK0". Hned první týden si někdo zažádal třeba o značku FANT0MAS. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Novinky.cz s použitím Právo

Vizualizace nové SPZ

Jedna tabulka stojí pět tisíc korun (tedy deset tisíc na jedno auto) a tento správní poplatek patří obci, ve které byla značka registrována. Magistráty vydávají značky do dvou týdnů po zaplacení, některé to stihly i rychleji.

Podle ministerstva dopravy bylo v pátek odpoledne 423 značek již vydáno a v provozu, dalších 281 je už na úřadech nachystáno k vydání.

Samé nuly neprošly

Například českobudějovický magistrát přijal 35 žádostí o registrační značku na přání. Byly mezi nimi například VANILKA1, 11LADY1, nebo také N0STRESS a TYBRZD0. „Mezi zamítnutými žádostmi byly samé nuly, které si přál, jeden z žadatelů, ale předpisy to neumožňují,“ vysvětlila Právu mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

Jaká jsou omezení z hlediska znění značky na přání?
Na značku na přání je možné dát kombinaci čísel a velkých písmen (pouze arabská čísla a latinka bez diakritiky, s výjimkou písmen G, CH, O, Q a W – z důvodu snadné zaměnitelnosti těchto písmen). Značka také musí obsahovat minimálně jedno číslo, nesmí být tedy složena pouze z písmen. Na značku na přání také nebude možné dát slova, která jsou hanlivá, podněcují k rasismu, xenofobii a obecně k nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel, speciální znaky (- * / ? ! § apod.) nebo zkratky orgánu státní správy, zastupitelského sboru, krajských úřadů apod. (např. zkratky využívané ve veřejné správě – např. PČR, HZS, MDCR apod.).

V Plzni zatím řešili přes čtyřicet žádostí o individuální registrační značku, kuriozitka se podle úředníků doposud žádná neobjevila. „Většinou jde o kombinace písmen a čísel, případně o názvy firem,“ řekl Právu Jiří Marek, vedoucí odboru registru řidičů a vozidel plzeňského magistrátu. „V některých případech jsme žadatele upozornili, že jejich kombinace je už zadaná, a oni ji změnili. Jednou žádost neprošla kvůli slovu s hanlivým nádechem,“ uvedl bez dalších podrobností Marek.

Karlovarský magistrát eviduje zatím asi patnáct žádostí o registrační značky na přání. „Jedna obsahuje text ARTUR a číslo, další obvykle zkratky a čísla, například z písmen RR, THEDARK a další,“ prozradil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. „Jediná zatím zamítnutá obsahovala slovo JAGR, ve kterém je písmeno G, které bohužel na značku nemůže být ze zákona uvedeno, stejně jako Q, W a O,“ pokračoval Kopál. „Žadatele jsme vyrozuměli, že značka s G nemůže být vydána, pokud chce, ať požádá o jinou,“ dodal mluvčí.

„Příklady vám říci bohužel nemůžu, protože by se jednalo o výdej údajů z registru vozidel,“ řekl Novinkám mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. V hlavním městě si na začátku roku o značky na přání zažádaly stovky zájemců. V anketě Novinkám pražští řidiči prozradili, že žádají například o značky B0H0US a KELLY v kombinaci s čísly.

Když značku ukradnou, stejnou novou nedostane

V Brně žadatelé o exkluzívní „espézetku” úředníky nijak nezavalili, zatím jich přišlo přes stovku, provedeno bylo kolem 120 rezervací. Mluvčí magistrátu Pavel Žára uvedl, že akceptovali žádosti jako například DEM0LICE, BATM0BIL, kde písmeno o je nahrazeno nulou. Objevily se také značky LUCIFER1, UKRADEN3, také STK 00001, VIP 77777, MILENA33, 666Tturbo. „S každým žadatelem náš magistrát komunikuje, a pokud se on-line zjistí, že požadovaná kombinace již není v rámci 206 úřadů v celé zemi volná,  nabízejí se další varianty,“ doplnil Žára.

Každá vyžádaná značka je nepřenositelná a nebude možné ji prodat další osobě, uvedlo dále ministerstvo dopravy. Zároveň varovalo před tím, že v případě ztráty nebo odcizení nebude možné vydat stejnou značku s identickým textem. Tím se má zabránit situaci, kdy by byly stejnou tabulkou vybavena dvě auta.

Značka se váže na majitele, a nikoliv na auto. Její vlastník ji tak může opětovně použít na další svůj vůz, motorku nebo moped, vždy ale pouze na jedno vozidlo.

Anketa

Jsou podle vás značky na přání dobrý nápad?
Ano, pořídím si ji
3,7 %
Ano, ale nepořídím si ji
23,7 %
Ne
72,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6364 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám