Hlavní obsah

Nejvíc plynu do západní Evropy dodává Norsko, jeho náskok před Ruskem se ale snížil

Norsko loni zůstalo největším dodavatelem zemního plynu do zemí západní Evropy včetně Česka a Slovenska. Jeho náskok před Ruskem, které je největším dodavatelem plynu do celé Evropské unie, se ale snížil. S odvoláním na předběžné statistické údaje to uvedla agentura Reuters.

Foto: David Ryneš, Novinky

Největší dodavatelé plynu do západní Evropy

Článek

Podle předběžných dat norského provozovatele plynovodů Gassco se vývoz do Evropy loni zvýšil na rekordních 108,6 miliardy metrů krychlových ze 101,1 miliardy v roce 2014. Ruský plynárenský gigant Gazprom podle údajů společnosti Thomson Reuters Point Carbon vyvezl do západní Evropy 104 miliard metrů krychlových plynu. Předloni to bylo 95 miliard.

Dodávky plynu z Ruska se staly politickou záležitostí kvůli konfliktu na Ukrajině, přes jejíž území vede tradiční trasa dopravy ruského plynu do EU. Ačkoli mnohé země EU apelují na posílení alternativních dodávek, mnohdy převáží stabilita či cenová výhodnost ruského plynu, píše Reuters.

Nedá se ale říci, že by byl například norský plyn dražší než ruský. „Jak ruský, tak norský plyn se vedle dlouhodobých kontraktů prodávají na evropských komoditních burzách. Tam se cena řídí pouze poměrem nabídky a poptávky a nezáleží na původu plynu, cena je stejná. A v poslední době, což je pro všechny odběratele dobrá zpráva, je cena plynu mimořádně nízká,” řekl Novinkám energetický analytik Jiří Gavor ze společnosti ENA.

Údaje z Ruska zahrnují Českou Republiku a Slovensko, nezahrnují však další členské státy EU z východní Evropy ani pobaltské země. Pokrývají tak zhruba tytéž země, do kterých vyváží Norsko, uvedla analytička Thomson Reuters Point Carbon Marina Tsyganková.

Česko odebírá z Norska čtvrtinu plynu

Upozornila, že dodávky z Ruska i Norska se loni zvýšily částečně kvůli omezení těžby na nizozemském poli Groningen. Vývoz z Norska rostl loni také díky vyšší těžbě z největšího norského pole Troll.

Norsko předstihlo Ruskou federaci a stalo se největším dodavatelem zemního plynu do západní Evropy v roce 2014. Rusko je však nadále hlavním dodavatelem plynu do celé EU, kam dodává zhruba třetinu objemu plynu, který se v regionu spotřebuje.

Česká republika odebírá plyn z Norska i z Ruska. Předloni mělo Norsko na celkových dodávkách plynu do Česka podíl zhruba 25 procent a bylo druhým největším dodavatelem plynu po Rusku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám