Hlavní obsah

Přírodní katastrofy loni způsobily škody za dva bilióny

Přírodní katastrofy loni způsobily škody za 90 miliard dolarů (2,2 biliónu korun), o 20 miliard méně než v roce 2014. Výrazně ale vzrostl počet obětí, když loni při katastrofách zahynulo 23 000 lidí, zatímco v roce 2014 to bylo jen 7700. Oznámila to v pondělí německá zajišťovna Munich Re.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Následky zemětřesení v Nepálu

Článek

Hospodářské škody způsobené katastrofami byly loni nejnižší od roku 2009 a jsou hluboko pod průměrem posledních 30 let, který činí 130 miliard dolarů (asi 3,1 biliónu Kč).

„V roce 2015 jsme měli štěstí, co se týká hospodářských škod. Silné tropické bouře často zasáhly jen řídce osídlené oblasti pevniny. V severním Atlantiku bránil vzniku silných bouří jev El Niňo," uvedl Peter Höppe z Munich Re.

Nejhorší bylo zemětřesení v Nepálu

Zatímco v roce 2014 byl počet obětí přírodních katastrof nejnižší za 30 let, letos se meziročně zvýšil na trojnásobek. Zajišťovna však upozornila, že počet mrtvých stále zůstává hluboko pod třicetiletým průměrem, který činí 54 000 obětí katastrof ročně.

Nejničivější katastrofou loňského roku bylo zemětřesení, které v dubnu zasáhlo Nepál. Zemřelo při něm na 9000 lidí, půl milionu osob přišlo o střechu nad hlavou a škody dosáhly 4,8 miliardy dolarů (asi 187 miliard Kč). Nejhorší katastrofou v Evropě se staly prosincové záplavy v Británii, které způsobily škody ve výši 1,5 miliardy dolarů (asi 36 miliard korun).

„Asi 94 procent všech přírodních katastrof v uplynulém roce způsobily jevy vyvolané počasím," uvedl Höppe. Podle něj tak je patrný vliv klimatických změn na vznik katastrof, protože podle mnoha studií je extrémní počasí důsledek oteplování polárních regionů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám