Hlavní obsah

Babiše opouští už čtvrtý náměstek

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministra financí Andreje Babiše opouštějí postupně jeho náměstci. Jako poslední, v pořadí čtvrtý, odejde jeho náměstek pro oblast rozpočtu Jan Gregor. Ten zamíří do Evropského účetního dvora. Jeho nominaci již schválila vláda, informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Jan Gregor

Článek

Gregorova nominace musí ještě projít kontrolním výborem Evropského parlamentu. Pokud i zde dosavadní náměstek projde, nastoupí do funkce v květnu 2016. Do té doby zůstane na své pozici na ministerstvu financí.

„Především bych rád poděkoval vládě za důvěru. Pevně věřím, že se mi v Evropském účetním dvoře podaří zúročit téměř dvacetileté zkušenosti z oblasti rozpočtu EU,“ reagoval v ČT na nominaci Gregor.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Od ledna přestává být náměstkyní Simona Hornochová, která se významně podílela na přípravě zákona o elektronické evidenci tržeb. Hornochová se na rozdíl od dalších náměstků nepřihlásila do výběrového řízení, které ukládá služební zákon, aby mohla funkci od ledna příštího roku dál vykonávat. Ministerstvu chce však dál poskytovat rady jako poradkyně v daňových záležitostech.

Babiš v minulosti dva své náměstky dokonce odvolal. V červnu zbavil funkce prvního náměstka Lukáše Wagenknechta. Ten tehdy uvedl, že byl odvolán bez udání důvodu a jako „trafiku bez kompetencí“ odmítl pozici politického náměstka, kterou mu Babiš nabídl.

V květnu skončil ve funkci náměstek pro oblast mezinárodních vztahů Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. Babiš odůvodnil jeho odvolání ztrátou důvěry.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší 1. náměstek Lukáš Wagenknecht

Aféra kolem Prose se řešila mezi předsedou ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedou hnutím ANO a ministrem financí Andrejem Babišem a patřila mezi třecí plochy koaliční spolupráce.

Ministerstvo financí má sedm náměstků ministra a jednoho státního tajemníka.

Gregor, který dlouho působil na ministerstvu za šéfování Miroslava Kalouska i Eduarda Janoty, má Česko zastupovat u účetního dvora EU v Lucembursku od příštího roku po šest let.

Wagenknecht nominaci kritizoval

Bývalý náměstek Lukáš Wagenknecht, který je považován za špičkového auditora a experta na dotace a korupci, kterého Babiš odvolal, se ještě před oficiálním schválením Gregora na sociálních sítích k jeho nominaci vyslovil.

„Nebude to odborník na audity, ale odborník na to, jak nastavit 'český model' čerpání eurodotací. A tak se můžeme ptát, jaké jsou motivy k tomu, aby tento favorit byl vystřelen do Evropy auditovat i ČR,“ uvedl Wagenknecht na portálu Hlídací pes.

„Případné konflikty zájmů jsou ošetřeny dělbou práce v jednotlivých senátech. Takže kdyby se dostalo na audit České republiky, tak za něj bude odpovídat jiný člen evropského Účetního dvora,“ řekl v pondělí v ČT Gregor.

Evropský účetní dvůr je nezávislým externím auditorem EU. Snaží se zlepšit způsob, jakým Evropská komise spravuje unijní rozpočet. O využívání finančních prostředků EU podává pravidelné zprávy. Provádí audit příjmů a výdajů EU, prověřuje osoby a organizace, které s prostředky EU hospodaří, vydává doporučení ve formě auditních zpráv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám