Hlavní obsah

Nezaměstnanost dál klesla, lidí bez práce je nejméně za šest let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 5,9 procenta ze zářijových šesti procent. Lidí bez práce bylo 430 432, což je nejméně od února 2009 a o 89 206 osob méně než před rokem. Oznámil to v pondělí Úřad práce ČR. Nezaměstnanost v Česku je v EU druhá nejnižší po Německu.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

Situaci na trhu práce pomáhá rychlý růst tuzemské ekonomiky. Zaměstnavatelé podle úřadu počítají také v dalších měsících s tím, že budou nabírat. V říjnu ještě dobíhaly sezónní práce.

„V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo, s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, mírně vzrůst. V meziročním srovnání by měla zůstat na nízkých hodnotách,” řekla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Foto: Novinky

Na jedno volné pracovní místo tak nyní v průměru za celou ČR připadají čtyři uchazeči. Nejvíce lidí, víc než 15, se uchází o jedno místo na Ústecku. Následují okresy Bruntál, Karviná a Most.

Tlak na růst mezd

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v říjnu 73 okresů, naopak nárůst podílu lidí bez práce hlásí čtyři regiony. Vůbec největší nezaměstnanost mezi okresy byla na konci října opět na Mostecku, kde činila 11,3 procenta, následuje Karvinsko a Ústecko. Nejnižší míru nezaměstnanosti měla opět Praha-východ s 2,6 procenta.

„Zlepšení situace na pracovním trhu je velmi dobře patrné nejen na poklesu počtu nezaměstnaných, ale i na tvorbě nových pracovních míst. V říjnu ve srovnání se zářím sice počet hlášených volných pracovních míst mírně poklesl, avšak stále se nachází nad 100 tisíci,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Dostáváme se tak do situace, kdy se pro některá volná pracovní místa jen obtížně hledají vhodní uchazeči. Tato skutečnost dává dobrý předpoklad pro zrychlení růstu mezd,” dodal ekonom.

Anketa

Strachujete se, že přijdete o zaměstnání?
Ano
42,3 %
Ne, má pozice je jistá
29 %
Ne, jsem OSVČ
12,1 %
Jsem nezaměstnaný/á
16,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 504 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám