Hlavní obsah

Změna čínské politiky srazila akcie výrobců kondomů

Novinky, tov

Opuštění politiky jednoho dítěte v Číně se okamžitě projevilo i na burze. Zatímco cenné papíry výrobců plenek, kočárků nebo sušeného mléka koncem minulého týdne výrazně posílily, akcie výrobce kondomů naopak ztrácely deset procent. Upozornila na to agentura AP.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Důvodem překvapivého rozhodnutí čínské komunistické strany je stárnutí populace a obavy z nedostatku pracovních sil. [celá zpráva]

Analytici investiční banky Credit Suisse odhadli, že díky uvolnění populační politiky se v Číně narodí každý rok o tři až šest miliónů dětí víc, a tento efekt bude trvat asi pět let. V nejlidnatější zemi světa nyní žije téměř 1,4 miliardy lidí a každý rok se narodí 16,5 miliónu dětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle výpočtů banky díky navýšení porodnosti a souvisejících výdajů na děti stoupnou maloobchodní výdaje Číňanů o čtyři až šest procent ročně.

Mezi nejrychleji rostoucími akciemi byla v pátek společnost China Child Care, výrobce šamponů a kosmetiky pro děti. Na burze v Hongkongu v pátek akcie uzavřely silnější o 40 procent. O deset procent posílily akcie dětské výživy Beingmate.

Mnozí si další dítě nemohou dovolit

Akcie firmy Goodbaby International, která vyrábí kočárky, kolébky a dětské sedačky, rostly již ve čtvrtek krátce před oficiálním prohlášením čínských představitelů. Ve čtvrtek posílily o 7,4 procenta a v pátek přidaly další 2,3 procenta.

Někteří analytici ale varují, že zvýšení porodnosti může být slabší než výše uváděné odhady, protože mnoho párů si výdaje na další dítě nemůže dovolit.

„Příliš horlivé nákupy těchto akcií se nemusí vyplatit,“ varoval analytik IG Singapore

Bernard Aw.

Podle AP rostly akcie firem vyrábějících produkty pro děti i na burze v Japonsku. Na druhou stranu akcie výrobce kondomů Okamoto Industries, jehož výrobky s oblibou nakupovali Číňané při návštěvě Japonska, v Tokiu ztrácely deset procent.

Ekonomové přisuzují zprávám z Číny i vliv na páteční posílení novozélandského dolaru o jedno procento. Země je významným vývozcem dětské výživy a sušeného mléka. Tento průmysl by měl z předpokládaného růstu porodnosti v Číně těžit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám