Hlavní obsah

Ficova vláda opět zvedne minimální mzdu. Bude vyšší než ta česká

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Minimální mzda na Slovensku se od začátku příštího roku zvýší ze současných 380 eur (asi 10 300 korun) na 405 eur (přibližně 10 980 Kč). A bude tak vyšší než v Česku, kde minimální plat dosahuje 9 200 korun a od příštího roku se zvýší na 9900 korun. O zvýšení minimální mzdy o 6,58 procenta rozhodla slovenská vláda ve snaze motivovat občany k práci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Chceme, aby se vyplatilo pracovat. Aby ten, kdo si najde práci, dostal více než v případě, že zůstane bez práce a bude odkázán na sociální pomoc státu,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Na zvýšení minimální mzdy se nedohodli představitelé zaměstnavatelů a odborů.

Zaměstnavatelé minimální mzdu zvyšovat nechtěli vůbec a odboráři požadovali zvýšení na 410 eur (11110 Kč). Podle zaměstnavatelů bude nárůst minimální mzdy překážkou pro zaměstnávání lidí s nízkou kvalifikací.

Je to politické rozhodnutí, tvrdí firmy

„Jde víc o politické rozhodnutí než odraz aktuálního ekonomického vývoje,“ upozornili zaměstnavatelé.

V průběhu dvou let na Slovensku vzroste minimální mzda o 15 procent. Pobírají ji většinou zaměstnanci v restauracích, v textilním, oděvním a kožedělném průmyslu. Celkově je to asi 113 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám