Hlavní obsah

Energetická revoluce. Maličký reaktor má dodat energii pro 100 tisíc lidí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) v USA navrhli jen sedm metrů široký fúzní reaktor, který by podle nich dokázal zásobovat elektřinou 100 tisíc lidí. Odhadují, že se jej povede zprovoznit do deseti let. Informaci přinesly světové weby zaměřené na techniku.

Foto: Reuters

Jaderná fúze probíhá například ve Slunci

Článek

Vědci se už několik dekád snaží zkrotit jadernou fúzi, což je termonukleární reakce, která probíhá například v jádru Slunce. Jde o potenciálně obrovský zdroj energie, kde by hlavní surovinou byla mořská voda a neprodukovala by žádné škodlivé emise.

Dosavadní pokusy nicméně vždy narazily na nepřekonatelné překážky. Mezi vědci dokonce koluje vtip: praktické využití jaderné fúze je 30 let vzdálené - a vždycky bude, napsal server Sciencealert.com.

Návrh z dílny MIT má být ale nejen menší a levnější než dosud testované reaktory. Dává i naději, že se jej současníci dožijí. Podle jeho autorů půjde zařízení postavit do pěti let a zhruba stejnou dobu bude potřebovat na testy před spuštěním.

„Energie jaderné fúze bude určitě nejdůležitějším zdrojem elektřiny na zemi ve 22. století, ale potřebovali bychom ji mnohem dřív, abychom zabránili katastrofálnímu globálnímu oteplování,“ řekl britský expert na fúzi David Kingham.

Ten se na práci MIT nepodílel, měl ale možnost nahlédnout do plánů institutu a označil je za „správnou cestu k rychlejšímu pokroku“.

Menší a levnější než ITER

Jaderná fúze je zjednodušeně řečeno spojování atomů vodíku za supervysokých teplot (stovek miliónů stupňů Celsia), při kterém se uvolňuje obrovské množství energie. Technický problém je udržet žhavou plazmu na jednom místě dost dlouho, aby se spustila fúze jader vodíku.

Tým z MIT počítá s tím, že jejich reaktor bude schopen vyrábět zhruba stejné množství energie, jako největší fúzní reaktor na světě ITER, který se nyní staví ve Francii.

Financuje ho EU a šest zemí mimo unii (Indie, Japonsko, Čína, Rusko, Jižní Korea a USA). ITER je víc než dvakrát větší a má stát asi 40 miliard dolarů. Reaktor z MIT má být za „zlomek této ceny“.

Reklama

Související témata:

Související články

Temelín testoval ochranný obal prvního bloku

Ochranný obal kolem reaktoru jaderné elektrárny Temelín splňuje všechna kritéria těsnosti. Vyplývá to z bezpečnostní zkoušky, kterou v noci na čtvrtek...

Výběr článků

Načítám