Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v přebytku 17,3 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod České republiky skončil v květnu podle předběžných údajů v přebytku 17,3 miliardy korun. Stejně jako v dubnu přebytek meziročně vzrostl, a to o 4,7 miliardy. Oznámil to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

K celkovému růstu podle statistiků pomohlo meziroční snížení deficitu obchodu s minerálními palivy, kam patří především ropa, a zvýšení přebytku bilance strojů a dopravních prostředků.

Schodek obchodu s minerálními palivy meziročně klesal i v předchozích měsících. V květnu se aktuálně deficit snížil o 4,5 miliardy korun. Oproti loňsku také klesl dovoz zemního plynu, o 15,7 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K výsledku zahraničního obchodu přispělo i zvýšení přebytku bilance strojů a dopravních prostředků o 3,9 miliardy. U silničních vozidel se zlepšila o 3,4 miliardy.

Naopak nepříznivě se vyvíjela situace obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím, u kterého poklesla aktiva o 1,9 miliardy. Vývoz výpočetní techniky klesl meziročně o 2,7 miliardy. U bilance obchodu s polotovary a materiály se zase snížilo kladné saldo, tedy rozdíl mezi dovozem a vývozem, o 1,8 miliardy. Prohloubil se rovněž deficit zahraničního obchodu s chemickými výrobky, a to o 0,6 miliardy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám