Hlavní obsah

Průzkum: Většina Řeků by návrhy věřitelů poslala k ledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Většina obyvatel Řecka by podle průzkumu institutu ProRata hlasovala v referendu proti návrhu zahraničních věřitelů. Na stranu levicové vlády premiéra Alexise Tsiprase by se přiklonilo 54 procent dotázaných. Počet odpůrců příznivců záchranného plánu a de facto i možnosti zůstat v eurozóně se ale v posledních dnech vyrovnává, uvedla agentura Reuters.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Německý podnikatel Uwe Dahlhoff začal vyrábět vodku značky Grexit s premiérem Tsiprasem a ministrem financí Varufakisem.

Článek

Třiatřicet procent dotázaných by naopak, v referendu plánovaném na neděli, bylo pro návrh zahraničních věřitelů, tzn. na hlasovacím lístku by zaškrtli „ano“.

Výsledky průzkumu publikoval ve středu list Efimerida ton Syntakton. Uskutečnil se od 28. do 30. června.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poslední dny ale podle něj ukázaly, že se se počet odpůrců a příznivců dalšího záchranného plánu zahraničních věřitelů postupně přibližuje. Roli v tom sehrálo nedělní rozhodnutí řecké vlády dočasně uzavřít banky a omezit výběry vkladů.

Pokud by se průzkum rozdělil na dobu před rozhodnutím vlády a po, výsledky by byly odlišné. Před pondělním uzavřením bank by proti návrhu hlasovalo 57 procent lidí, pro něj by bylo jen 30 procent dotázaných. Výsledky se ale mění, pokud se průzkum omezí na dny z tohoto týdne. Proti návrhu věřitelů už bylo 46 procent lidí, pro něj pak 37 procent dotázaných.

Odpůrci z krajní levice a pravice 

Nejvíc odpůrců zahraničního záchranného plánu je mezi voliči levicové vládní strany SYRIZA (77 procent), krajně pravicové strany Zlatý úsvit (80 procent) a komunistů (57 procent).

Příznivci se hlásí ke středopravicové Nové demokracii (65 procent), proevropské To Potami (68 procent) a ke středolevicovému hnutí PASOK (65 procent).

„Podivná“ otázka

Některá média se pozastavila nad tím, že otázka z nedělního referenda je matoucí a nesrozumitelná. Navíc netradičně a návodně nabízí jako první možnost zaškrtnout „ne“ a pak teprve „ano“. [celá zpráva]

Celý text otázky zní: „Měl by být přijat návrh dohody předložený 25. června euroskupině Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem, sestávající ze dvou částí tvořících celý návrh? První dokument nese název ,Reforms for the completion of the current programme and beyond‘ (Reformy nutné pro dokončení nynějšího programu a pro další období) a druhý ,Preliminary debt sustainability analysis‘ (Předběžná analýza dluhové udržitelnosti)“.

Řecko je od středy technicky v platební neschopnosti. S úterní půlnocí nezaplatilo splátku dluhu ve výši 1,6 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). S úterní půlnocí také skončila platnost záchranného programu pro Řecko. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Otázka v řeckém referendu je matoucí

Nesrozumitelně působí otázka, o které mají v neděli hlasovat Řekové v referendu. Navíc netradičně a návodně nabízí jako první možnost zaškrtnout „ne” a pak...

Výběr článků

Načítám