Hlavní obsah

Řecko je technicky v platební neschopnosti, záchranný program skončil

Aktualizováno

S úterní půlnocí skončila platnost záchranného programu pro Řecko. Atény ještě v úterý potvrdily, že dluh Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) ve výši 1,6 miliardy eur (skoro 44 miliard Kč) nezaplatí a požádaly o prodloužení splatnosti, k tomu ale nedošlo. Řecko se tak technicky ocitlo s první středeční minutou v platební neschopnosti.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Graffiti na zdi domu v Aténách představuje znak eura v krvácejících rukou.

Článek

Šéfka MMF Christine Lagardeová už dopředu avizovala, že fond Řecku termín neprodlouží.

S neuhrazenou splátkou se tak Řecko stalo první vyspělou ekonomikou, která včas nezaplatila půjčku od MMF. Přidalo se po bok zemí, jako je Zimbabwe, Súdán či Kuba.

Atény se do konce června nedohodly se svými věřiteli na prodloužení záchranného programu a uvolnění zbývajících peněz ze slíbeného záchranného úvěru a další osud těžce zadlužené země je zatím nejistý.

V úterý Řecko předložilo mezinárodním věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc v hodnotě 29,1 miliardy eur (794 miliard Kč). Atény žádaly několikadenní prodloužení stávajícího mezinárodního záchranného programu a nový dvouletý program financování a restrukturalizace dluhu. [celá zpráva]

Další jednání ve středu

První požadavek, tedy prodloužení programu, věřitelé odmítli jako technicky již neproveditelný, u druhého požadují podrobnosti, zejména co výměnou nabízí Řecko. Zabývat se jím hodlají již ve středu, ale fakticky reagovat chtějí až po výsledcích nedělního řeckého referenda o spolupráci s věřiteli. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Desetitisíce Řeků demonstrovaly v úterý proti vládě a na podporu Evropské unieVideo: Reuters

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy partneři z Evropské unie, Evropská centrální banka, a MMF.

Řecko od věřitelů dostalo ve dvou kolech slíbeno 240 miliard eur. Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur a je druhý největší na světě za Japonskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám