Hlavní obsah

Singer k Zemanovi: Horuje pro euro, ale ignoruje fakta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argumenty prezidenta Miloše Zemana ohledně přijetí eura podle guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera neodpovídají realitě nebo ignorují kontext ekonomického vývoje. Guvernér to před nedělním jednáním politických špiček o euru v Lánech napsal na blogu ČNB.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

Zeman ve svém komentáři „Euro - emoce a reality” ve čtvrtečním Právu uvedl, že od roku 1999 se snížila hodnota české koruny o 46 procent vlivem inflace, kterou řídí ČNB. Euro podle Zemana za stejnou dobu přišlo o 39 procent své hodnoty.

Prezident mimo jiné argumentoval tím, že koruna neuchovává nejlépe svou hodnotu a podléhá velkým výkyvům, zatímco euro je stabilnější měna. Podle něho by také část investic směřujících na Slovensko skončila v Česku, pokud by mělo euro.

Úspěšné období

„To ovšem neodráží úspěšnost měnové politiky České národní banky ani Evropské centrální banky, ale prostý fakt, že zatímco jádro eurozóny již na přelomu tisíciletí dávno představovaly stabilizované nízkoinflační ekonomiky, u nás byla v té době pod vládou vedenou právě Milošem Zemanem teprve dokončována ekonomická transformace," napsal Singer.

Navíc podle něj k inflaci vyšší měrou než v eurozóně přispívalo v Česku zvyšování nepřímých daní, tedy politika vlády. „Pokud se podíváme na data dostupná od konce roku 2002, vzrostla cenová hladina u nás bez vlivu změn daní jen o necelých 20 procent, zatímco v eurozóně o 22 procent," uvádí.

Posledních 15 let bylo podle šéfa ČNB velmi úspěšným obdobím, ačkoli to zastírají problémy české ekonomiky z posledních let. „Výstup české ekonomiky rostl v porovnání s výstupem ekonomiky eurozóny zhruba o čtvrtinu a reálné mzdy zhruba o třetinu rychleji,“ napsal Singer.

Úctu k faktům

Polemizuje i s tím, že euro je podle Zemana „jazýčkem na vahách“, který pomáhá zemím přitáhnout zahraniční investory, a kdyby Česko euro již mělo, přetáhlo by část investic ze Slovenska. Podle Singera to je sice v jednotlivých případech možné, dlouhodobě ale vždy více investic na občana či jednotku výstupu přitékalo do ekonomiky české.

„Po zavedení eura se tyto nůžky pro slovenskou ekonomiku dále nepříznivým způsobem rozevřely. Podobnou zkušenost ostatně zaznamenalo v porovnání se Švédskem po zavedení eura i Finsko,“ argumentuje guvernér.

„Racionální debata o zavedení eura vyžaduje alespoň elementární úctu k faktům,” rýpl si ještě do hlavy státu.

Prezident Zeman uvádí, že koruna podléhá velkým výkyvům kvůli spekulantům a „naproti tomu spekulovat proti společné evropské měně je skoro nemožné". Singer s tím polemizuje a poukazuje na to, že na počátku tohoto tisíciletí stoupla hodnota eura zhruba o 50 procent, aniž by tomu odpovídal nějaký pokrok ekonomických základů eurozóny. To podle něj „poměrně drsně“ snížilo tempo růstu, kterého pak po deset let eurozóna dosahovala v porovnání s ostatními vyspělými ekonomikami.

Dnes naopak evropská měna prudce oslabuje, za poslední rok ztratilo euro vůči dolaru čtvrtinu své hodnoty. „Euro samotné je ale předmětem spekulací v takové míře, ve které je nezažívá žádná jiná světová měna s výjimkou amerického dolaru,“ tvrdí.

Modleme se za Řecko

Guvernér naráží i na prezidentova slova o tom, že se situace v eurozóně za poslední roky výrazně stabilizovala. „Dle nátury věřme, doufejme nebo se modleme, aby nám nejbližší dny nepřinesly z Peloponéského poloostrova neblahé zprávy, které tento vývoj vyvolaný velmi neortodoxními měnovými nástroji ECB zvrátí,“ píše. Připomíná i nedávná slova prezidenta ECB Maria Draghiho, podle kterých velké a rostoucí rozdíly výkonu ekonomik ohrožují existenci měnové unie.

Mediální přestřelka předchází nedělní schůzce v Lánech, kde o otázce přijetí eura bude prezident Zeman diskutovat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) i guvernérem ČNB. Prezident se před časem vyjádřil v tom smyslu, že vedení ČNB brání přijetí eura, protože by tak přišlo o své kompetence.

Singerovi končí příští rok mandát, Zeman by rád jmenoval jeho nástupcem člena bankovní rady Jiřího Rusnoka, jemuž v roce 2013 svěřil funkci premiéra „úřednické vlády“ po demisi Nečasova kabinetu.

Guvernér doufá, že debata bude přínosná, zároveň ale upozorňuje na to, že stanovisko ČNB není rozhodující. „Centrální banky včetně té, kterou reprezentuji, zde nejsou hybatelem vývoje, ale prostým vykonavatelem vůle politiků, případně voličů, je-li jim tato otázka přímo referendem svěřena. Tak bylo euro proti vůli relevantní reprezentace Bundesbanky zavedeno v Německu a proti vůli reprezentace dánské či švédské centrální banky naopak v daných zemích nezavedeno,“ uzavírá Singer.

Reklama

Související články

Euro není v dnešní situaci téma, řekl Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) trvá na zdrženlivém přístupu v otázce přijetí eura. Ve čtvrtek na sněmu Hospodářské komory řekl, že přijetí společné měny...

Výběr článků

Načítám