Hlavní obsah

Čínská firma vyřešila patentový spor s výrobcem vozítek Segway. Koupila ho

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská firma Ninebot koupila amerického výrobce vozítek Segway, který ji loni zažaloval za porušení patentů. Informoval o tom server Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Skupinka lidí na vozítcích Segway v Paříži

Článek

Šéf Ninebot Kao Lu-feng na tiskové konferenci v Pekingu hodnotu obchodu neprozradil, uvedl ale, že se na investici podíleli 80 milióny dolarů (2,07 miliardy korun) čínský výrobce mobilních telefonů Xiaomi a investiční fond Sequoia Capital.

Prezident Segway Rod Keller, který loni v září podal na Ninebot a další čínské firmy žalobu za údajné porušení patentových práv a žádal zákaz jejich dovozu do USA, prodej přivítal.

„Strategické spojení s Ninebot nám umožní vyrábět chytřejší a hodnotnější výrobky,“ řekl.

Ninebot vznikl před dvěma lety a prodává se ve více než 38 zemích světa. Vyrábí podobná dvoukolá vozítka jako Segway i model s jedním kolem "Ninebot One".

Segway vstoupil na trh s velkou pompou v roce 2001, podle Financial Times ale nesplnil přehnaná očekávání. Do titulků se dostal, když v roce 2003 z vozítka spadl americký prezident George W. Bush a o tři roky později musela firma stáhnout 23 500 vozítek kvůli softwarové chybě, kvůli které se mohly nečekaně rozjet opačným směrem.

V Česku ministerstvo dopravy nedávno ustoupilo od plošného zákazu vozítek Segway, pražská radnice by vozítka ráda vykázala z chodníků na ulice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám