Hlavní obsah

Poště klesl zisk, dopisů lidé poslali o desetinu méně

České poště klesl v minulém roce zisk před zdaněním o pětinu na 241 miliónů korun. Důvodem byl pokračující pokles objemu listovních zásilek. Původně přitom čekala ještě nižší profit kolem 200 miliónů. Uvedla to ve středu v tiskové zprávě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Počet vnitrostátních listovních zásilek se meziročně snížil o deset procent. Pokles výnosů z tradičních poštovních služeb částečně kompenzovaly tržby z nových obchodních příležitostí, jako je doplňkový prodej nebo finanční služby a služby pro stát, a dále úsporná opatření ve všech kategoriích nákladů. Nejvíce ušetřila na marketingu.

Podle generálního ředitele Martina Elkána bude pro hospodaření pošty v dalším období důležité finální rozhodnutí o úhradě čistých nákladů spojených s poskytováním základních poštovních služeb, které si stát od podniku objednal.

"V současné době nemáme uhrazenou tzv. univerzální službu za rok 2013 a 2014. Pokud by nedošlo k úhradě těchto nákladů, pak by rok 2014 byl pravděpodobně posledním, ve kterém by Česká pošta hospodařila s kladnými čísly," uvedl. Za rok 2013 pošta požadovala úhradu téměř 1,8 miliardy Kč, ČTÚ jí ale přiznal o miliardu méně. Pošta se proti verdiktu odvolala.

Reklama

Související témata:

Související články

Pošta už nebude sledovat ceny benzínu

Česká pošta v únoru po necelých dvou letech ukončila projekt sledování cen pohonných hmot na čerpacích stanicích na webu tankujlevneji.cz. Rozhodlo o tom nové...

Výběr článků

Načítám