Hlavní obsah

Na letiště v Ostravě začaly jezdit vlaky

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První osobní vlak dorazil v pondělí v půl páté ráno na ostravské Letiště Leoše Janáčka (LLJ) v Mošnově. To se tak stalo jediným mezinárodním letištěm v Česku napojeným na železnici.

Vlakové spojení na letiště v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Na zastávce Mošnov Ostrava Airport, která je s odbavovací halou LLJ propojena tunelem, zastaví denně deset vlaků. Stejný počet spojů pak z Mošnova zamíří přes Ostravu a Bohumín do Mostů u Jablunkova.

Foto: Pavel Karban, Právo

Letiště v Ostravě je první v Česku, jež má napojení na železnici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Náklady na elektrifikaci dosavadní železniční tratě ze Studénky do Sedlnice ve výši asi 420 miliónů uhradil stát, za novou, skoro tříkilometrovou železniční trať ze Sedlnic na letiště a přestupní terminál zaplatil Moravskoslezský kraj 553 miliónů korun, přičemž 85 procent šlo z evropské dotace.

Trať ze Sedlnic na LLJ jsou přitom první tratí, která se u nás postavila po více než 70 letech. „Naposledy se nová trať jako celek u nás postavila mezi světovými válkami na jižní Moravě,“ potvrdil při dokončení stavby loni v prosinci ředitel Stavební správy východ Správy železniční dopravní cesty Václav John.

Foto: Pavel Karban, Právo

Součástí stavby je zastřešený terminál, který s letištní odbavovací halou spojuje krytá chodba.

Zatěžkávací zkouškou bude šampionát v hokeji

Od pondělí zajišťují přepravu cestujících elektrické jednotky CityElefant, ty však od poloviny letošního prosince nahradí soupravy RegioPanter, které si České dráhy (ČD) pořídí s pomocí dotace ROP Moravskoslezsko.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zatěžkávací zkouškou bude hokejový šampionát

Moravskoslezský kraj, kterému LLJ patří, věří, že železniční spojení otevře letišti brány do celého světa. „Letiště se tak stává součástí komplexní dopravní infrastruktury nadregionálního a potažmo i mezinárodního významu. Rozvoj letiště patří mezi priority kraje, a to zejména s ohledem na těsnou vazbu na mošnovské průmyslové zóny,“ upozornil hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

První zatěžkávací zkouškou pro novou zastávku na LLJ má být květnové mistrovství světa v hokeji, které spolu s Prahou hostí Ostrava.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám