Hlavní obsah

Český Aeroholding se chce zbavit zbytku akcií ČSA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní Český Aeroholding chce prodat zbytek akcií Českých aerolinií. Informaci internetového deníku E15.cz potvrdil předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Aeroholding drží v ČSA po nedávném převzetí 34 procent akcií soukromou společností Travel Service zhruba 19procentní podíl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prodej akcií však musí schválit ministerstvo financí, které stát v aeroholdingu zastupuje. Odprodej státního podílu podle Řehoře nebude jednoduchý.

"Nejvhodnější kupec by byl Travel Service. Musíme si ale uvědomit, že existuje akcionářská smlouva a že by to muselo být se souhlasem Korejců," řekl. Korejský dopravce Korean Air je nyní s 44procentním podílem největším akcionářem ČSA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Důvodem prodeje zbytku ČSA je podle Řehoře to, že stát by neměl podnikat v tak konkurenčních oborech, jako je letecká doprava. Dodal, že prodej akcií s ministerstvem financí dosud společnost nekonzultovala.

Podpora ve výši 152 miliónů

Travel Service dokončil převzetí akcií ČSA koncem minulého měsíce poté, co využil opci Korean Air pro odkoupení akcií patřících Českému Aeroholdingu.

ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun. Letošní ztrátovou zimní sezónu musel Český Aeroholding sanovat podporou 152 miliónů korun.

ČSA v letošní letní sezoně počítá s provozem 17 letounů. Hlavní část flotily ČSA tvoří devět letadel Airbus A319, dále provozuje jeden dálkový A330 a sedm vrtulových ATR.

Travel Service je největší českou leteckou společností, která od svého vzniku v roce 1997 výrazně expandovala a dnes působí v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Travel Service provozuje charterové lety, pravidelné linky pod obchodní značkou SmartWings a privátní lety kategorie Business Jet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám