Hlavní obsah

Zdaníme zahraniční příjmy boháčů včetně ruských oligarchů, slibují britští labouristé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud britští labouristé vyhrají květnové volby, zruší jejich vláda stovky let staré pravidlo, díky kterému se největší boháči mohou vyhnout placení britských daní z příjmů v zahraničí. Opatření využívají odhadem desítky tisíc lidí, včetně ruských oligarchů.

Foto: Profimedia.cz

V Británii nemusí platit daň z příjmu v zahraničí například ruský miliardář a vlastník londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič (na archivním snímku).

Článek

Šéf labouristů Ed Miliband ve středu prohlásil, že podobná pravidla jsou v 21. století „neobhajitelná” a učinila z Británie „zahraniční daňový ráj”.

Úprava umožňuje lidem, kteří v Británii žijí často i mnoho let, uvést jako místo svého trvalého bydliště jinou zemi. Na rozdíl od jiných lidí jsou pak povinni odvádět daň ze zahraničních příjmů pouze tehdy, pokud tyto peníze pošlou do Británie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Opatření zavedl tehdejší britský premiér William Pitt mladší v roce 1799. Původně mělo zajistit, aby lidé vlastnící majetek v britských koloniích museli platit daň, až když jejich lodě vplují do přístavu.

Miliband nyní plánuje, že pokud labouristé vyhrají květnové parlamentní volby, "200 let staré pravidlo pro zasvěcené" od příštího dubna zruší.

Výhody využívá i majitel fotbalové Chelsea

"Existují lidé, kteří žijí v Británii stejně jako vy nebo já, pracují v Británii jako vy nebo já, jsou v Británii trvale usazeni jako vy nebo já, byli tu vychováni, ale nemusí platit daně jako vy nebo já," prohlásil Miliband v projevu na Warwické univerzitě.

Podle serveru BBC je v Británii odhadem 115 000 takzvaných non-doms, tedy lidí s deklarovaným trvalým bydlištěm mimo Británii, kteří nemusí platit daň z příjmu v zahraničí. Patří mezi ně třeba ruský miliardář a vlastník londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

Miliband očekává, že pokud bude pravidlo zrušeno, někteří z lidí s tímto statusem zemi opustí. Exodus ale prý nehrozí.

Současný britský ministr financí George Osborne připouští, že režim je možné zneužívat. Loni v prosinci oznámil tvrdší pravidla pro ty, kteří kvůli daňovým účelům nemají trvalé bydliště v Británii, žili v ní ale 17 z posledních 20 let. Přísnější pravidla zavedla i předchozí labouristická vláda.

Podle stínového ministra financí Eda Ballse by plánované zrušení mohlo pro Británii znamenat "stovky miliónů liber" navíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám