Hlavní obsah

Český průmysl v lednu zpomalil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v lednu zpomalila meziroční růst na 2,9 procenta z prosincových 7,3 procenta. Výsledky v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). K lednovému růstu nejvíce přispěla výroba aut a elektrických zařízení, produkce klesla těžařům.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Tržby z průmyslové činnosti meziročně vzrostly o 3,2 procenta, hodnota nových zakázek stoupla o 1,1 procenta. Po očištění od vlivu pracovních dnů vzrostla průmyslová produkce meziročně o 5,5 procenta.

Výroba aut, která tradičně táhne celý průmysl, vzrostla v lednu meziročně o 7,4 procenta. Produkce elektrických zařízení se zvýšila o 4,1 procenta, o pětinu vyšší byla výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení. Naopak těžba klesla o 4,1 procenta, zpracování dřeva a produkce dřevěných výrobků s výjimkou nábytku se snížila o 7,9 procenta a výroba oděvů klesla o 17,1 procenta.

Podle Petra Smutného ze společnosti PwC ČR by měl český průmysl letos navázat na loňský růst. Těžké roky podle něj čekají firmy, které vyvážejí do Ruska a na Ukrajinu, celkově ale mají tyto země na českém exportu podíl jednotek procent.

Upozornil i na vývoj kurzů, kdy koruna výrazně oslabila vůči dolaru a blíží se k hranici 26 korun za dolar.

„Dlouhodobé riziko pro všechny představují výkyvy měnových kurzů. Krátkodobě mohou být exportéři spokojeni se slabou korunou, která zlevňuje jejich zboží na zahraničních trzích, ale nezapomínejme na to, že se negativní dopady slabé měny začnou projevovat, např. v podobě vysokých cen dovážených surovina či technologií,“ dodává Smutný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám