Hlavní obsah

Českému průmyslu se daří, loni stoupla výroba téměř o pět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v roce 2014 meziročně stoupla o 4,9 procenta. Pomohl tomu hlavně automobilový průmysl, kovovýroba a výroba elektrických zařízení. V samotném loňském prosinci průmysl, který se významně podílí na růstu české ekonomiky, vzrostl meziročně o 7,3 procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba v prosinci rostla o 7,3 procenta

Článek

Nové zakázky loni vzrostly proti roku 2013 o 12,1 procenta, přičemž průmyslovým podnikům více pomohla poptávka z ciziny. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 12,9 procenta, zatímco tuzemské vzrostly o 10,5 procenta. V meziročním srovnání loni stouply i tržby z průmyslové činnosti, v běžných cenách byly vyšší o 8,4 procenta.

„V souhrnu za celý loňský rok průmyslová produkce vzrostla o 4,9 procenta a jedná se tak o nejvyšší nárůst za poslední tři roky, když v letech 2011 a 2012 byl růst produkce záporný,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Výroba ve sklárně Crystalex v Novém Boru na Českolipsku

Růst se v loňském roce týkal primárně zpracovatelského průmyslu a především výroby automobilů, která se zvýšila o 13 procent. Výrazný nárůst produkce zaznamenala i výroba počítačů a elektroniky obecně – o 18,1 procenta. Naopak k poklesu produkce došlo v těžebním průmyslu (-2,8 procenta) a v energetice (-2,4 procenta).

V porovnání s prosincem 2013 měl ale loňský poslední měsíc o jeden pracovní den více. Po očištění o vliv pracovních dní tak celková průmyslová výroba meziročně stoupla o 4,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám