Hlavní obsah

Země EU oddalují zrušení roamingových poplatků

Členské země Evropské unie se shodly na rušení poplatků za používání mobilních telefonů v zahraničí, ale jen do určitého limitu a pomaleji, než si přeje Evropský parlament. Vyplývá to ze středečního prohlášení na webu Evropské rady. Jeden z europoslanců to označil za jasnou výhru mobilních operátorů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Diplomaté dostali od Evropské rady mandát vyjednávat o nových pravidlech pro roaming s  Evropským parlamentem. Už loni v dubnu přitom europoslanci odsouhlasili svou vlastní pozici, ve které počítali s úplným zrušením roamingových poplatků do Vánoc letošního roku.

Členy Evropské rady jsou hlavy států nebo předsedové vlád 28 členských států. Program rady řídí v první polovině letošního roku předsednická země Lotyšsko.

Členské země zároveň od Evropské komise chtějí, aby do poloviny roku 2018 navrhla další kroky, jak roamingové poplatky úplně odstranit. Do té doby navrhují nový cenový mechanismus, který má používání mobilu v jiné zemi EU výrazně zlevnit.

V limitech, které ovšem ještě musí být stanoveny, by uživatelé mohli volat, přijímat hovory, posílat i dostávat textové zprávy a využívat datové služby za stejnou cenu jako ve své domovské zemi. Nad limitem by pak operátoři mohli účtovat poplatky, ovšem výrazně nižší než nyní a omezené maximální velkoobchodní cenou, kterou si operátoři platí navzájem.

Výhra operátorů?

V europarlamentu postoj členských zemí nadšení nevzbudil. Například Guy Verhofstadt, lídr liberální frakce ALDE, jej označil za jasnou výhru mobilních operátorů.

Zrušení drahého používání mobilů v zahraničí byl jeden z cílů bývalé Evropské komise José Barrosa. Jeho komisařka pro digitalizaci a nové technologie Nelie Kroesová to slibovala už v roce 2010. Zrušení poplatků bylo nakonec součástí širšího plánu na vytvoření jednotného telekomunikačního trhu. Komise předložila návrh nařízení na vytvoření "propojeného kontinentu" v září 2013.

Návrh kritizovali nejen mobilní operátoři samotní, když tvrdili, že nebudou mít peníze na investice do rozvoje rychlých sítí, ale také některé členské země, které se obávaly, že firmy zdraží své další služby.

Reklama

Související články

Jak zrušit roaming? Země EU se zatím nedohodly

Na expertní úroveň se vrací jednání mezi členskými zeměmi EU o způsobu zrušení poplatků za využívání roamingových služeb. Přetrvávají totiž hluboké rozdíly...

Výběr článků

Načítám