Hlavní obsah

Cena ropy klesla pod 50 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena americké ropy v pondělí klesla pod magickou hranici 50 dolarů za barel, uvedla BBC. Tak nízko je poprvé od dubna 2009. Americká ropa West Texas Intermediate ztratila od půlky roku 2014 přes polovinu své hodnoty.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Těžba ropy v Perském zálivu

Článek

WTI ztratila pět dolarů, když se cena ustálila na 50,29, ale chvíli byla i na 49,95 dolarech za barel, uvedl Reuters. O šest procent klesla i cena severomořské ropy Brent na 53 dolary za barel, což je nejméně od května 2009.

Investoři se obávají, že by cena mohla dále padat kvůli přebytku ropy na trhu a nízké poptávce. Na maximu je export ropy z Iráku, jenž je nejvyšší od roku 1980, činí 2,94 miliónu barelů denně, přičemž plánuje růst na 3,3 milióny, i z Ruska, odkud proudilo 10,58 miliónu barelů denně. Neprojevil se tak pokles těžby v Libyi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K propadu ceny přispělo rozšiřování technologie frakování z břidlic v USA i pokles poptávky po ropě v Evropě a v Číně. Kartel OPEC se přitom rozhodl neomezit těžbu. Na to nyní doplácejí akcie těžařských firem, které v posledních měsících ztrácejí na hodnotě.

Benzín atakuje 30 korun 

Kvůli pádu cen ropy klesají v posledních měsících i ceny pohonných hmot. V České republice je na začátku ledna průměrná cena 31,07 korun za litr Naturalu 95. Loni ve stejném období to bylo přes 36 korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám