Hlavní obsah

Inspekce odhalila doplňky stravy s nebezpečnými steroidy a THC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva doplňky stravy, které obsahují nepovolené androgenní steroidy, odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Tyto látky mohou způsobit například změny srdečního rytmu, mají také rakovinotvorné účinky. Inspekce je opakovaně našla v plzeňské prodejně Pavel Trampota, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Nebezpečné přípravky, jejichž prodej inspekce zakázala.

Článek

Jedním z nebezpečných přípravků je Tribulus Terrestris 90% saponins v balení po 120 plus 20 tobolkách, který pomáhá růstu svalů. Laboratorní analýza zjistila, že obsahuje zakázaný 1-dehydroandrostenedion, což je anabolický androgenní steroid, v množství 0,103 miligramu na kilogram.

Přípravek obsahoval také psychotropní látku tetrahydrocanabinol (THC) v množství 0,749 miligramu na kilogram. Výrobcem je společnost Vito Life z Velké Británie, dodavatelem je plzeňská společnost Nicol pharma.

Druhým výrobkem s nepovolenými látkami byl v plzeňské prodejně Amix Per4max booster v půlkilovém balení. Ten pomáhá organismu lépe snášet zvýšenou fyzickou zátěž. Prostředek obsahoval progesteron v množství 13,8 miligramu na kilogram, přičemž právní předpisy přítomnost tohoto steroidního hormonu v potravinách zakazují. Výrobcem i dodavatelem je společnost Large Life Limited se sídlem v Praze.

Podle zákona tyto přípravky nevyhovují požadavkům na bezpečnost. Inspekce proto nařídila jejich okamžité stažení z oběhu a s prodejcem zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Reklama

Výběr článků

Načítám