Hlavní obsah

Rusové se v zahraničí necítí vítáni, tamní cestovní byznys je v troskách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka ruských turistů po zahraničních zájezdech je letos proti loňsku nižší o 30 až 50 procent. Ruské cestovní kanceláře tak zažívají horší časy, než tomu bylo v krizovém roce 2009, kdy se cestovní ruch propadl o 15 až 20 procent. Řekla to mluvčí ruského svazu turistického průmyslu Irina Ťurinová.

Foto: Profimedia.cz

Klienti ruské zkrachovalé cestovní kanceláře Labirint při návratu do vlasti

Článek

„Jak zkrachovaly první čtyři až pět cestovních kanceláří, tak se prodej zájezdů skoro zastavil," uvedla Ťurinová, kterou citovala agentura ITAR-TASS. „Nedostatek oběživa a tvrdá konkurence na trhu, kde nabídka převyšuje poptávku, spustily dominový efekt, který přivodil kolaps několika dalších firem," dodala.

Bankrot celkem 14 touroperátorů zasáhl zhruba 130 tisíc ruských turistů. Problémy s platbou za ubytování a zpáteční letenku pak postihly asi 56 tisíc klientů tamních cestovních kanceláří. Za krachy podle cestovek může i současné napětí mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině a anexi Krymu.

Ekonomická a politická situace měla neblahý vliv na počet rezervací a pokles hodnoty rublu snížil kupní sílu Rusů, uvedla ve svém prohlášení k ukončení činnosti v srpnu zkrachovalá ruská cestovka Labirint.

Rusové nejsou vítáni

Rusové se v cizině nyní častěji setkávají s chladnějším přístupem. Stěžovali si například na tvrdost, s jakou je Turci vystěhovávají z hotelů. [celá zpráva]

S poklesem počtu ruských turistů se potýká i Česká republika, v červnu zaznamenala čtyřicetiprocentní meziroční propad. Už po březnové anexi Krymu majitel jednoho hotelu v Ostravě vyvěsil cedulku, že ruské občany neubytovává, respektive ubytuje jen ty Rusy, kteří odsoudí okupaci Ukrajiny. [celá zpráva]

Z vyvolávání protiruských nálad nedávno obvinilo pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) Fórum cestovní ruchu poté, co rozhodl o pozastavení spolupráce Prahy s Petrohradem a Moskvou. [celá zpráva]

Loni přijelo z Ruska do Česka 759 tisíc turistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám