Hlavní obsah

Fórum cestovního ruchu vyzývá Hudečka, aby obnovil spolupráci Prahy s Petrohradem a Moskvou

Fórum cestovního ruchu žádá prostřednictvím otevřeného dopisu pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), aby zrušil rozhodnutí o pozastavení spolupráce s ruskými městy Petrohrad a Moskva. Fórum upozorňuje na to, že rozhodnutí poškozuje turistický ruch a způsobí hluboký ekonomický propad.

Foto: Dny Petrohradu v Praze

Spolupráce Prahy a ruských měst fungovala i v oblasti kultury. To má nyní kvůli rozhodnutí magistrátu skončit.

Článek

„Domníváme se, že v zájmu vlastního zviditelnění jste potrestal poctivé ruské občany, kteří se současnou politickou situací nejsou nijak spojeni, stejně jako podnikatele, kteří odvádějí v této zemi daně,” píšou autoři výzvy. Současně vypočítali, jaké ztráty toto rozhodnutí může způsobit.

„Do České republiky v roce 2013 přijelo 803 tisíc ruských turistů. Ruský turista pobývá v České republice v průměru pět dní a za každý den svého pobytu zde utratí čtyři tisíce korun. Z každé stokoruny utracené turistou získává stát 41 korun na odvodech, nemluvě o významu turismu pro zaměstnanost Prahy,“ píše se v otevřeném dopise.

Jen Prahu navštívilo 542 tisíc ruských turistů, kteří v hlavním městě strávili v průměru čtyři dny. Největší počet turistů pochází z Moskvy.

„Poté co Evropská unie zavedla proti Rusku sankce a někteří naši politici se veřejně přidávali k vytváření protiruských nálad, byla Česká republika označena jako 'třetí země', ve které nemusí být pro ruského turistu bezpečno,“ píše se v dopise, pod který se podepsali předsedové významných asociací z oblasti turismu.

Propad rezervací o 30 procent

Protiruské nálady měly podle Fóra cestovního ruchu vliv na výrazný pokles zájmu turistů z Ruska o Českou republiku: „V naší metropoli poklesl počet strávených dní během prvního kvartálu roku 2014 o celých 114 tisíc. Jednoduchým výpočtem pak lze spočítat, že ztráta činí 456 miliónů korun.“

Fórum cestovního ruchu v dopise obvinilo primátora Prahy, že svým neuváženým krokem zmařil veškeré snahy o představení ČR jako bezpečné destinace, která si váží ruských turistů. Po oznámení přerušení spolupráce zaregistrovali členové fóra propad rezervací o 30 procent, což může způsobit hluboký ekonomický propad v oblasti turismu na území hlavního města.

Fórum cestovního ruchu

Fórum cestovního ruchu sdružuje nejvýznamnější zaměstnavatele v oboru cestovního ruchu – Asociaci cestovních kanceláří České republiky, Asociaci hotelů a restaurací České republiky, Svaz léčebných lázní České republiky, Asociaci průvodců České republiky, Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur a Asociaci lanové dopravy.

„Předpokládáme, že jste připraven tuto ztrátu podnikatelům kompenzovat,“ stojí v závěru dopisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám