Hlavní obsah

Tisíce Rusů uvízly v zahraničí, kvůli krizi jim krachují cestovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně 27 tisíc ruských turistů uvízlo v zahraničí poté, co ruská cestovní kancelář Labirint vyhlásila úpadek. Oznámila to v pondělí ruská asociace cestovních kanceláří. Ruské odvětví cestovního ruchu se potýká s problémy, které přinejmenším zčásti souvisejí s ukrajinskou krizí, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ruská cestovka Labirint zkrachovala, v zahraničí nechala téměř třicet tisíc svých klientů.

Článek

Labirint je za poslední tři týdny čtvrtá ruská cestovní kancelář, která zkrachovala. Ukončení činnosti oznámila v sobotu.

Podle organizace Touraide nemají turisté, kteří uvízli v zahraničí, zpáteční lístek. Snaží se jim proto najít místo ve zpátečních letech provozovaných jinými společnostmi.

Napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ukrajinské krizi přispělo k poklesu hodnoty ruské měny, kterou vyvolal odliv kapitálu ze země. Ruská ekonomika přitom o vlásek unikla hospodářské recesi. V obavách z ruské odvety vůči sankcím ale oslabilo i euro. [celá zpráva]

Turci vystěhovávají Rusy z hotelů

"Ekonomická a politická situace měla neblahý vliv na počet rezervací" a pokles hodnoty rublu "snížil kupní sílu Rusů", uvedl Labirint v prohlášení, v němž vysvětluje ukončení činnosti.

"Obáváme se, aby to nebyl začátek dominového efektu," prohlásila podle AFP ve vysílání rozhlasové stanice Echo Moskvy mluvčí ruské federální agentury cestovního ruchu Irina Ščegolkovová.

V neděli pozastavila provoz ruská nízkonákladová letecká společnost Dobroljot, která se stala jedním z terčů evropských restrikcí. Tato dceřiná firma Aeroflotu obsluhovala anektovaný Krym.

Reklama

Související články

Kalašnikov lituje Američany kvůli sankcím

Ruská zbrojovka vyrábějící známé automatické pušky kalašnikov v úterý politovala americké zákazníky, kteří si kvůli sankcím nebudou moci oblíbené zbraně...

Výběr článků

Načítám