Hlavní obsah

Polsko začalo opět posílat plyn Ukrajině

Právo, ČTK, Martin Procházka, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polsko obnovilo zpětné dodávky ruského plynu na Ukrajinu. Varšava plyn od středy neposílala kvůli omezeným dodávkám z Ruska. Ty hlásily i Slovensko, Rakousko a Německo. Objem dodávek do ČR se v posledních dnech nezměnil, informovala RWE.

Foto: Jan Koller, ČTK

Pohled do areálu kompresorové stanice tranzitního plynovodu ve Veľkých Kapušanech na východě Slovenska, kde byly 2. září spuštěny dodávky plynu na Ukrajinu.

Článek

Ukrajina je nyní kvůli sporům o cenu odříznuta od přímých dodávek plynu z Ruska.

"Gaz-System oznamuje, že nynější stav v přenosovém systému umožňuje dodávat plyn přes Hermanowice (na polsko-ukrajinské hranici) na Ukrajinu podle požadavku klienta," uvedl v prohlášení polský operátor plynovodů Gaz-System.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Již ve čtvrtek polské ministerstvo hospodářství sdělilo, že ruský energetický gigant Gazprom přislíbil na pátek dodat Polsku smluvní objem zemního plynu.

Kyjev tvrdí, že Gazprom snížil dodávky do Polska, aby tuto zemi přinutil zastavit přeposílání plynu na Ukrajinu. Rusko přerušilo vývoz plynu na Ukrajinu v polovině června kvůli sporům o cenu a o výši ukrajinského dluhu. Ukrajina proto zatím odebírá plyn z Polska a Maďarska a od září také ze Slovenska.

Zatímco v úterý ruské dodávky do Polska klesly téměř o čtvrtinu, během čtvrtka snížení dosáhlo 45 procent, hlásil polský plynový monopol PGNiG. Varšava proto ve středu reverz na Ukrajinu pozastavila a pokračovala v plnění svých zásobníků díky zdrojům z Česka a Německa, uvedla BBC.

Snížení dodávek se během týdne začalo projevovat i v Německu, informovala společnost E.ON. Její mluvčí doplnil, že spotřebitelé se nemusejí ničeho obávat, neboť země má dostatečné zásoby.

Česko má zásoby 2,7 miliardy kubíků

Slovensko nadále dostává z Ruska méně zemního plynu. Podle plynáren SPP jsou dodávky nižší asi o desetinu, pokles trvá od středy.

„Na dodávky pro všechny zákazníky, od domácností po velké průmyslové podniky, nemá tato situace vliv, jsou v plné míře zabezpečeni. I snížené dodávky totiž představují dostatečný objem plynu pro zásobování všech našich zákazníků, a zároveň z nich doplňujeme zásobníky, které budou v nejbližších dnech stoprocentně naplněné,“ ujistil mluvčí SPP Peter Bednár.

Jak uvedl mluvčí RWE ČR Martin Chalupský, ruské dodávky do Česka neklesly.

„V těchto dnech nejsme na dodávkách zemního plynu z Ruska nijak kráceni, objemy sjednané pro naše zákazníky dostáváme,“ řekl Právu Chalupský. Firma je ale podle něj připravena i na případné omezení. „Před dvěma dny jsme dokončili naplňování podzemních zásobníků plynu, kde máme 2,7 miliardy kubíků. To by pro naše zákazníky vystačilo na tři až čtyři měsíce,“ uvedl.

Dodávky na minimu možného

Ruský Gazprom kvůli dluhům Kyjeva za plyn začal na jaře požadovat platby předem. Ukrajina ale odmítala přistoupit na zvýšené ceny, jež od ní po pádu exprezidenta Janukovyče Moskva žádala, načež Rusko utáhlo kohouty. Zatímco za přímé dodávky musela Gazpromu platit 485 dolarů za tisíc kubíků, za týž ruský plyn ze Slovenska teď Kyjev platí 320–330 dolarů, uvedla ukrajinská média.

Agentura Interfax ve čtvrtek s odkazem na „zdroj v oboru“ napsala, že Gazprom plní úkol stabilizovat dodávky na minimu smluvních závazků. Důvodem je podle mluvčího Kuprijanova potřeba naplnit ruské podzemní zásobníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám