Hlavní obsah

Brusel zmrazil Slovensku kvůli chybám 11 miliard korun z fondů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko kvůli vlastním pochybením nemůže čerpat většinu peněz vyčleněných z evropských fondů, které pomáhají zvýšit životní úroveň zaostalejších regionů EU. Brusel pozastavil Bratislavě proplácení nákladů na různé projekty. Slovenské ministerstvo financí uvedlo, že EU dohromady zablokovala více než 400 miliónů eur (11,1 miliardy korun).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Slovensko mělo na léta 2007 až 2013 vyčleněno z evropských fondů 11,5 miliardy eur, z nichž do konce letošního června vyčerpalo přes 55 procent. Vzhledem k pravidlům EU lze peníze z předchozího sedmiletého finančního období získat i v současnosti.

Unie však Slovensku zablokovala proplácení nákladů na projekty financované z evropských peněz v devíti z celkového počtu 11 programů. Podle médií je důvodem skutečnost, že evropští kontroloři odhalili chyby při veřejných zakázkách a zpochybnili i průběh kontroly čerpání evropských peněz, kterou vykonávají slovenské úřady.

Fondy jsou pro Slovensko životně důležité

Slovenský ministr financí Peter Kažimír připustil jisté nesrovnalosti v souvislosti s využíváním peněz z fondů EU. "Situaci nepodceňujeme, klíčový bude závěr září," řekl ministr. Tehdy by mělo být známo, zda EU Slovensku platby uvolní. Pokud se tak nestane, projekty bude muset země financovat ze státního rozpočtu. Kvůli porušení unijních pravidel ohledně evropských fondů Slovensko už dříve přišlo o více než 135 miliónů eur.

Slovenský premiér Robert Fico v minulosti opakoval, že evropské fondy jsou pro Slovensko životně důležité. EU se finančně podílí na financování většiny veřejných investic v zemi pod Tatrami.

Problémy s čerpáním peněz z unijních fondů mělo i Česko. Například v roce 2012 země několik měsíců čelila plošnému pozastavení dotací proplácených z Evropského fondu pro regionální rozvoj, a to kvůli problémům s kontrolou a auditem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám