Hlavní obsah

České spořitelně v pololetí klesl zisk na 7,78 miliardy

Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, v letošním prvním pololetí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 4,6 procenta na 7,78 miliardy korun. Provozní zisk zůstal 11,47 miliardy korun. Neauditované výsledky ve čtvrtek oznámila banka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně České spořitelně klesl o tři procenta na 5,56 miliardy Kč. "Meziroční pokles je ovlivněn klesajícími cenami finančních služeb s tím, jak klienti stále více využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné programy a produkty. Rostou také náklady na provize placené z karetních transakcí. Podařilo se zvýšit objem poplatků a provizí z operací s cennými papíry, zejména díky zvýšeným investicím klientů do investičních fondů. Rovněž se zvýšily provize z pojišťovacích obchodů," uvedla banka.

Provozní náklady se bance meziročně snížily o 4,4 procenta na 9,05 miliardy Kč. Banka zejména snížila personální náklady a náklady na informační technologie. Nově provozní náklady zahrnují také příspěvek do Fondu pojištění vkladů v objemu 468 miliónu Kč.

Českou spořitelnu vlastní rakouská skupina Erste Group, která spadla v prvním pololetí do čisté ztráty 929,7 miliónu eur (zhruba 25,6 miliardy Kč). Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám