Hlavní obsah

Centrální banka USA omezí stimulaci ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/New York
Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) opět omezí svou podpůrnou měnovou politiku. Měnový výbor Fedu ve středu totiž podle očekávání rozhodl, že nákupy dluhopisů sníží o dalších deset miliard dolarů na 35 miliard dolarů (708 miliard Kč) měsíčně. Fed se těmito nákupy snaží stimulovat hospodářský růst.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Šéfka Fedu Janet Yellenová

Článek

Fed kupuje dluhopisy ve snaze srazit dlouhodobé úrokové sazby, aby podpořil investice a tvorbu pracovních míst. Objem nákupů dluhopisů ve středu snížil popáté. Pokud bude v jejich omezování pokračovat dosavadním tempem, může je zcela zrušit už do konce letošního roku.

Středeční krok Fedu se všeobecně očekával, protože situace na americkém trhu práce se stabilně zlepšuje.

Centrální banka ve středu ale zároveň zhoršila prognózu letošního růstu největší světové ekonomiky. Hrubý domácí produkt Spojených států podle nového odhadu letos vzroste o 2,1 až 2,3 procenta. V březnovém výhledu Fed počítal s růstem 2,8 až 3,0 procenta.

Banka podle středečního sdělení předpokládá, že ekonomická aktivita bude růst "mírným tempem" a podmínky na pracovním trhu se budou nadále postupně zlepšovat.

Investoři nyní čekají na vyjádření šéfky Fedu Janet Yellenové. V jejích slovech se budou především snažit najít náznaky, kdy Fed začne zvyšovat krátkodobé úrokové sazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám