Hlavní obsah

Testy rajčat jsou hotové, co způsobilo zdravotní potíže, nikdo neví

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dokončila laboratorní rozbory u stažené šarže cherry rajčat původem z Maroka prodávané společností Penny Market. Právně u ní byla zjištěna přítomnost kmene bakterie Escherichia coli. Kmen nalezené bakterie ale nebezpečné toxiny neprodukoval, uvedla SZPI v tiskové zprávě.

Foto: SZPI

Riziková šarže cherry rajčat z Maroka

Článek

Dodatečným vyšetřením izolovaného kmene nebyla v laboratorních podmínkách potvrzena schopnost produkovat nebezpečný Shiga toxin a rovněž nebyly prokázány další faktory spojené s možným závažným onemocněním, uvádí inspekce.

Inspekce v květnu nedoporučila jíst rajčata z Maroka poté, co ve Francii 16 lidí po jejich konzumaci zvracelo, měli křeče a další problémy. [celá zpráva]

Jak SZPI sdělila ve zprávě již koncem května, žádný z provedených rozborů nepomohl odhalit příčinu zdravotních potíží spotřebitelů. Ani serotypizace jednoznačně nepotvrdila, že by příčinou mohla být nebezpečná bakterie Escherichia coli.

Ani v České republice, stejně jako v jiných členských státech EU, tedy nebyla příčina zdravotních potíží odhalena.

Uvádění jiných šarží cherry rajčat z Maroka do oběhu není v rozporu s předpisy a opatřeními SZPI za předpokladu, že budou bezpečná. Za zajištění bezpečnosti potravin uváděných do oběhu zodpovídají obchodníci, uvedli kontroloři.

Spotřebitelům stále důrazně doporučují, aby před konzumací omývali veškeré čerstvé ovoce a zeleninu v pitné vodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám