Hlavní obsah

Nejezte vůbec žádná cherry rajčata z Maroka, varovala inspekce

Novinky, tov

Zdravotní rizika – zejména zvracení, zažívací potíže a křeče – se mohou týkat i dalších šarží cherry rajčat z Maroka. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) proto lidem doporučuje, aby cherry rajčata z této země nekonzumovali vůbec. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Riziková cherry rajčata

Článek

„V reakci na v neděli zveřejněnou tiskovou zprávu jsme obdrželi určité indicie, že i v České republice by se mohly vyskytovat zdravotní komplikace uvedeného typu (zvracení, zažívací potíže, křeče) po konzumaci cherry rajčat,” řekl Novinkám Kopřiva.

„Z dosavadního vyšetřování plyne určité podezření, že se to nemusí týkat pouze šarží, před kterými varoval francouzský dozorový orgán, ale i jiných. Na základě principu předběžné opatrnosti proto v této fázi šetření SZPI doporučuje všem spotřebitelům, aby nekonzumovali žádná balení cherry rajčat s původem označení Maroko.”

Podle mluvčího jsou popisované projevy typické pro nějaký typ bakteriální nebo mikrobiální kontaminace. Podrobnější informace z Francie o tom, co přesně v závadných rajčatech bylo, zatím nemají.

„Velmi intenzivně se tomu věnujeme, jakmile budeme vědět více, budeme o tom informovat,” uzavřel Kopřiva.

Podle inspekce se rizikové šarže prodávaly v síti společností Kaufland, Billa a v malém množství i Penny Market. Inspekce obchodníkům uložila, aby je neprodleně stáhli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám